• Un savant care trăieşte în nord-estul Rusiei vrea să recreeze mediu din era glaciară
  • El populează o zonă de 160km pătraţi cu animale rumegătoare în Parcul Pleistocen
  • Zimov şi alţi cercetători speră să reînvie cu ajutorul geneticii mamutul

Undeva departe în Rusia într-un oraş aflat mai la nord ca Reykjavik şi mai la est ca Tokio este oraşul Chersky. Acolo s-a stabilit încă din anii 80 Sergei Zimov, un savant rus care crede că are soluţia pentru salvarea climei.

El vrea să reducă ritmul de dezgheţare al permafrostului, stratul de pământ care reţine cantităţi mari de dioxid de carbon. Şi vrea să facă asta cu ajutorul animalelor rumegătoare care să refacă mediul din era glaciară, încheiată acum 12 mii de ani.

Cine îi aude la început teoriile lui Zimov poate crede că este nebun. Însă cercetătorii îţi spun de ce planul lui Sergei poate fi salvarea.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

Dr. Robert Max Homes, cercetător: „Cred că are de obicei dreptate. Cu siguranţă are idei controversate, însă cred că multe dintre acestea ajung să fie sprijinite cu timpul. Este o teorie fascinantă. Sunt fascinat de ştiinţa care se poate face, să ne dăm seama dacă este corect. Mă bucur că face asta. Trebuie să ne gândim la soluţii.”

Sergei nu lucrează de unul singur la arca sa, aşa cum o numeşte. Fiul său îl sprijină şi va duce munca mai departe în viitor

Sergei Zimov: „De ce este important? Experimentul nostru este unul pe termen lung. Va dura decenii? Da. Şi ne gândim la stră-strănepoţii noştri. Planul lor are nevoie de un sprijin uriaş. Repopularea zonei cu 3.000 de animale într-un deceniu ar aduce costuri de peste 100 de milioane de dolari. Însă fiul lui Zimov a reuşit să aducă 12 bizoni în Parcul Pleistocen printr-o campanie de strângere de fonduri online.”