- Studii anterioare arată că mărimea pupilei poate oferi informații despre funcțiile neurologice.
- Pentru a măsura dimensiunea pupilei, medicii efectuează, în prezent, un test de răspuns al pupilei, cu ajutorul unui pupilometru, care necesită un echipament specializat și poate fi efectuat doar într-un laborator sau într-o clinică.
- Oamenii de știință au dezvoltat o aplicație pentru smartphone care poate măsura pupila.
Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care afectează una din 14 persoane în vârstă de 65 de ani și peste, dar, în prezent, nu există un test simplu sau fiabil pentru a detecta această afecțiune.
Acum, oamenii de știință au dezvoltat o aplicație pentru smartphone care, potrivit acestora, ar putea detecta semnele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neurologice, pe baza unui selfie al ochiului.
Aplicația urmărește modificările dimensiunii pupilei, despre care cercetătorii de la Universitatea California San Diego spun că ar putea fi folosită pentru a evalua starea cognitivă a unei persoane.
„Deși mai sunt încă multe de făcut, sunt entuziasmat de potențialul de a folosi această tehnologie pentru a scoate screeningul neurologic din laboratoarele clinice și a-l aduce în case”, a declarat Colin Barry, primul autor al studiului.
„Sperăm că acest lucru deschide ușa către noi explorări ale utilizării smartphone-urilor pentru a detecta și monitoriza, mai devreme, potențiale probleme de sănătate”.
Pupila are un rol esențial în vedere, permițând lumina să intre. Cercetările anterioare au arătat că dimensiunea pupilei poate oferi informații despre funcțiile neurologice ale unei persoane.
De exemplu, dimensiunea pupilei crește atunci când o persoană îndeplinește o sarcină cognitivă dificilă sau aude un sunet neașteptat.
Pentru a măsura dimensiunea pupilei, medicii efectuează, în prezent, ceea ce se numește testul de răspuns al pupilei. Acesta necesită echipament specializat și costisitor și poate fi efectuat doar în laborator sau la o clinică.
Echipa și-a propus să dezvolte o soluție mai accesibilă pentru a depista de timpuriu afecțiunile neurologice
„Un instrument de evaluare pe smartphone care poate fi utilizat la scară largă ar putea facilita dezvoltarea testelor de răspuns al pupilei pentru a ajuta la detectarea și înțelegerea unor boli precum boala Alzheimer”, a declarat profesorul Eric Granholm, profesor de psihiatrie la Școala de Medicină a UC San Diego.
Aplicația folosește camera în infraroșu a unui smartphone pentru a surprinde pupila și a calcula dimensiunea acesteia cu o precizie sub milimetrică. Majoritatea smartphone-urilor au, acum, o cameră cu infraroșu încorporată pentru recunoașterea facială – inclusiv OnePlus 8 Pro, iPhone X și Samsung Galaxy S8 și versiunile ulterioare.
În timpul testelor, cercetătorii au constatat că măsurătorile aplicației au fost comparabile cu cele efectuate cu ajutorul unui pupilometru – dispozitiv considerat standardul pentru măsurarea dimensiunii pupilei.
De asemenea, echipa a lucrat cu persoane în vârstă pentru a se asigura că aplicația pentru smartphone este ușor de utilizat.
Printre caracteristicile cheie se numără comenzile vocale și instrucțiunile bazate pe imagini, pentru a direcționa utilizatorul.
„Prin testarea directă cu persoanele în vârstă, am aflat modalități de îmbunătățire a sistemului nostru și chiar am inovat soluții specifice pentru persoanele în vârstă, care să faciliteze utilizarea cu succes a sistemului nostru de către cei cu diferite limite fizice”, a declarat profesorul Edward Wang, membru al facultății din cadrul UC San Diego Design Lab.
„Atunci când dezvoltăm tehnologii, trebuie să înțelegem cum vor fi utilizate soluțiile noastre de către utilizatorii finali care sunt foarte diverși”.
Echipa plănuiește, acum, să testeze aplicația pe adulți mai în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare, pentru a vedea cât de eficientă este în depistarea bolii Alzheimer în stadiu incipient.
În timpul testelor, aceștia au demonstrat că aplicația este la fel de precisă ca testele clinice