• Cotidianul italian Il Foglio va publica articole de presă scrise cu ajutorul unor instrumente de inteligență artificială (AI), fără a dezvălui cititorilor ce texte au fost create de mașini, a dezvăluit ziarul.
  • Inițiativa, care va dura 30 de zile, îi provoacă pe utilizatori să descopere știri care nu au fost scrise de jurnaliști.
  • Scopul campaniei este de a „sensibiliza cititorii cu privire la importanța menținerii unui echilibru între om și mașină în redactarea știrilor.

Cotidianul italian Il Foglio va publica începând din această săptămână articole de presă scrise cu ajutorul unor instrumente de inteligență artificială (AI), fără a dezvălui cititorilor ce texte au fost create de mașini, a dezvăluit ziarul.

Inițiativa, care va dura 30 de zile, îi provoacă pe utilizatori să descopere știri care nu au fost scrise de jurnaliști, în schimbul unor abonamente gratuite la ziar și a unor sticle de șampanie care vor fi puse la bătaie în fiecare weekend între cei mai inteligenți cititori.

Scopul campaniei este de a sensibiliza cititorii cu privire la importanța menținerii unui echilibru între om și mașină în redactarea știrilor. Inteligența artificială poate genera conținut de înaltă calitate, dar există încă provocări care trebuie depășite pentru a asigura acuratețea și veridicitatea informațiilor”, a precizat ziarul. Inteligența artificială este un domeniu al informaticii care se concentrează pe crearea de sisteme și programe care pot îndeplini sarcini care, în mod normal, ar necesita inteligența umană pentru a fi îndeplinite.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Unii ar putea fi sceptici cu privire la faptul că se bazează pe inteligența artificială pentru a scrie știri, dar această inițiativă poate fi o modalitate de a explora potențialul tehnologiei, încurajând dezbaterea despre modul în care noile tehnologii transformă lumea jurnalismului”, au spus ei.

Cu toate acestea, ziarul a recunoscut că, în timp ce AI poate genera conținut standardizat și repetitiv, valoarea jurnaliștilor constă în capacitatea lor de a oferi o analiză aprofundată și o perspectivă unică asupra faptelor”. În experimentul său, Il Foglio va folosi texte create de ChatGPT, o inteligență artificială online gratuită capabilă să genereze răspunsuri coerente și relevante” la solicitările făcute de utilizatorii săi.