• IRIS² va avea 290 de sateliți pentru comunicații securizate.
  • Proiectul reduce dependența de rețelele controlate din afara UE.
  • Serviciile guvernamentale încep în 2025, iar sistemul va fi complet operațional în 2030.

Europa își consolidează autonomia digitală. UE lansează o constelație de sateliți pentru securitate și conectivitate rapidă. Sateliții vor acoperi zonele fără internet și vor proteja infrastructurile critice. Proiectul este gestionat de consorțiul SpaceRISE, împreună cu Airbus și Thales.

Ce reprezintă acest program IRIS pentru UE?

Este o constelație de 290 de sateliți europeni, în timp ce Starlink a lansat deja peste 7.000 de sateliți în orbita joasă a Pământului. Va oferi internet de mare viteză și comunicații sigure. Reduce dependența de Starlink și alte rețele externe. Include tehnologii avansate precum 5G și soluții „New Space”. Este finanțat din fonduri UE și investiții private.

Când va deveni operațional?

Primele servicii guvernamentale încep în 2025 prin GOVSATCOM. Iar până în 2030, IRIS² va acoperi complet Europa. Sistemul va fi gestionat printr-un parteneriat public-privat. Contractul de concesiune se întinde pe 12 ani.

Recomandări

SUEDIA AJUTĂ UCRAINA
TRUMP VS. ZELE
CUM ARATĂ NOTELE?
BANI DE LA MUSK
RUSIA ATACĂ HARKOV
ȘI-A ÎNVINS IDOLUL

Proiectul este estimat la un cost total de 10,6 miliarde de euro. Din această sumă, 61% va fi finanțată din fonduri publice ale Uniunii Europene și ale Agenției Spațiale Europene (ESA), restul provenind din investiții private ale consorțiului industrial SpaceRISE.

De cealaltă parte, Starlink este deținut și operat de compania privată SpaceX, finanțat în principal din fonduri private și venituri generate de serviciile sale.

Ce beneficii va avea pentru Europa?

Obiectivul este să asigure independența digitală pentru UE. IRIS²: Conceput pentru a furniza comunicații securizate guvernelor, agențiilor de securitate și militarilor din UE, precum și pentru a oferi internet de mare viteză în regiunile izolate ale Europei.

Între timp, Starlink este orientat către consumatorii globali, oferind servicii de internet de mare viteză direct utilizatorilor individuali și companiilor.

Citește și