• Întâlnirea era aproape să se petreacă deasupra coastei Antarcticii
  • Un satelit sovietic scos din funcțiune și o parte de rachetă chinezească s-ar fi putut ciocni la viteze de peste 53.000 km/h
  • Un incident de genul s-a întâmplat în 2009

Ideea ca doi sateliți enormi scoși din funcțiune să se prăbușească poate suna ca intriga dintr-un blockbuster științifico-fantastic. Totuși, aproape a devenit o realitate aseară, relatează Mirror.

Două bucăți mari de gunoi spațial au evitat îngust o coliziune la 03:56 ora României, spre ușurarea astronomilor îngrijorați. Întâlnirea strânsă a avut loc la 991 km deasupra Oceanului Atlantic de Sud. Adică undeva în largul coastei Antarcticii, potrivit companiei de urmărire LeoLabs.

LeoLabs a urmărit obiectele și a confirmat că nu s-au prăbușit în această dimineață. LeoLabs a scris pe Twitter: „Niciun indiciu de coliziune. CZ-4C R / B a trecut peste LeoLabs Kiwi Space Radar la 10 minute după TCA. Datele noastre arată doar un singur obiect așa cum am sperat, fără semne de resturi”. Obiectele erau un satelit sovietic defunct numit Parus și o parte dintr-o rachetă chinezească, cu o masă combinată de aproximativ 2.800 kg

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Având în vedere că se îndreptau unul către celălalt la o viteză de aproximativ 53.000 km/h, o coliziune ar fi putut fi catastrofală. Potrivit lui Jonathan McDowell, astronom de la Centrul pentru Astrofizică din Regatul Unit, o coliziune ar fi dus la o creștere „semnificativă” a gunoiului spațial pe orbită mică a Pământului.

Deși evenimentul nu ne-ar fi afectat aici pe Pământ, ar fi putut avea repercusiuni serioase pentru sateliți, precum și pentru Stația Spațială Internațională. NASA a explicat: „Majoritatea gunoiului spațial se mișcă foarte repede și poate atinge viteze de 29.000 km/h, de aproape șapte ori mai rapid decât un glonț.”

Nu ar fi fost prima dată când două bucăți mari de gunoi spațial s-ar fi ciocnit. În 2009, un satelit de comunicații s-a ciocnit cu un satelit militar rus defunct.