• Producătorul chinez NIO a lansat mașina electrică cu autonomie de 1.000 km
  • Nio ET7 e o berlină de lux cu preț de la 57.000 dolari
  • Tesla a lansat noul model Y, produs în fabrica de la Shanghai

Bătălia mașinilor electrice se duce în China. Și sunt lupte grele pentru noua ordine mondială din 2030, când mașinile pe benzină și diesel vor deveni istorie.

Producătorul chinez NIO, falimentar la începutul anului trecut și resuscitat de statul chinez, lansează acum mașina electrică cu autonomie de 1000 de km. Se numește ET7 și e o berlină de lux, cu masaj în scaune și instalație de sunet de 1000 de wați.

Bateria ei este interschimbabilă, chinezii au ajuns la concluzia că e mai ușor să schimbi bateria decât să o încarci și vor să extindă acest model în toată lumea. Un schimb de baterie durează cam 20 de minute și sunt cam 500 de stații deja în China.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Din 2021 NIO intră în Europa unde speră să le ia fața producătorilor tradiționali care au ratat startul revoluției electrice. La NIO poți să închiriezi bateria cu 150 de dolari pe lună ca să plătești mai puțin cu 10.000 de dolari când cumperi mașina.

Valoarea NIO de la bursă a explodat în ultimul an. E al cincilea producător din lume ca valoare în acest moment. Sunt alți doi producători mari din China care mizează pe electrice – LiAuto și XPeng, toți vor să profite de valul uriaș de popularitate de care se bucură Tesla.

Tesla și-a construit o fabrică la Shanghai în doar un an, la Berlin va fi gata în acest an. Model Y e mai ieftin în China decât în SUA, 53.000 de dolari.