• WasteShark poate „mânca” echivalentul a 22.700 de sticle de plastic în fiecare zi.
  • Acesta este eliberat în Canary Wharf, unde colectează, de asemenea, date despre calitatea apei.
  • Robotul mâncător de plastic vine într-un moment în care poluarea râurilor din Marea Britanie este foarte mare.

Richard Hardiman a avut prima dată ideea unui robot de curățare a apei după ce a văzut doi bărbați care se chinuiau să prindă gunoaiele din barca lor în orașul său natal, Cape Town, Africa de Sud, conform Daily Mail.

Curățau puțină mizerie într-o zonă și vântul sufla totul din cale. Mi s-a părut, pentru mine, extrem de ineficient” , spune Richard.

Inspirat de gura largă a rechinului-balenă – care adună tot ce se află în fața sa – compania lui Richard, Ran Marine, a creat WasteShark.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Îl compar cu un Roomba (aspirator inteligent) pentru apă. Este o mașină autonomă care culege poluarea din apă la nivelul suprafeței. Acea poluare poate fi plastic sau orice resturi sau biomasă, cum ar fi algele” , adaugă Richard.

De ce există un rechin robot la Canary Wharf?

Aqua Libra WasteShark a fost amplasat în Canary Wharf din Londra în această săptămână, ca parte a unui proiect de curățare a zonei și de transformare a acesteia într-un mediu mai sănătos și mai bogat în biodiversitate.

Canary Wharf este un cartier financiar înfloritor situat pe râul Tamisa din Londra. 120.000 de persoane îl vizitează în fiecare zi pentru a lucra sau a face cumpărături. Grupul care a dezvoltat și gestionează zona a făcut multe eforturi pentru a reduce materialele plastice de unică folosință. Dar, din cauza numărului mare de persoane care circulă, este ușor ca paharele de cafea și ambalajele să ajungă în apă.

În prezent, doar 14 % dintre râurile englezești au o stare ecologică bună. Căile navigabile ale țării sunt afectate de poluarea provenită din agricultură, canalizare, drumuri și plastic de unică folosință. De fapt, se estimează că opt milioane de tone de plastic intră în oceanele noastre în fiecare an, mare parte din acesta fiind transportat din orașe în mare prin râuri.

Modul în care am proiectat WasteShark a fost acela de a avea un impact zero asupra mediului în care lucrează. Veți vedea că o mulțime de bărci care ies în larg și fac curățenie sunt în mod normal propulsate cu motor diesel sau mecanic, așa că există un pic de ulei și poluare care se întorc în apă în timp ce curăță” , spune Richard.

WasteShark este complet electric și este atât de silențios încât nu deranjează animalele sălbatice, potrivit directorului executiv al Ran Marine.

,,Rațele și lebedele înoată departe de el. Nu suntem suficient de rapizi pentru a prinde pești. Așa că este într-adevăr o soluție cu impact redus pentru a elimina poluarea din apă” .

Ce poate face WasteShark?

WasteShark este alimentat cu baterii și se deplasează până la cinci km cu o singură baterie. Aceasta înseamnă aproximativ 8-10 ore de curățare. O hrană zilnică pentru WasteShark este de aproximativ 500 kg de resturi sau echivalentul înghițirii a aproximativ 21.000 de sticle de plastic.

Orice gunoi colectat în burta robotului este apoi adus înapoi la țărm, sortat și reciclat sau eliminat în mod responsabil. În timp ce se umple, WasteShark colectează, de asemenea, probe din apă.

,,Colectăm date despre calitatea apei din întreaga lume și le agregăm [astfel încât să putem vedea] cum arăta săptămâna trecută, anul trecut. Este apa din ce în ce mai curată? Se schimbă? Există un potențial de înflorire a algelor?” , explică Richard.

..Este un fel de vis al nostru să implementăm aceste lucruri în întreaga lume pentru a face curățenie în timp ce dormim, pentru a face o diferență și, sperăm, pentru a avea un impact asupra mediului nostru.”