• Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să dezvolte fire subţiri de gheaţă care se pot îndoi.
  • Pentru a crea gheaţa, oamenii de ştiinţă au transferat vapori de apă într-o mică cameră, care a fost apoi răcită folosind azot lichid.
  • Oamenii de ştiinţă cred că microfibrele pot fi folosite pentru a transmite lumina la fel ca cablurile cu fibră optică.

Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să dezvolte fire subţiri de gheaţă care se pot îndoi, relatează site-ul Futurism.

Cercetătorii o descriu ca „microfibre elastice de gheaţă”, potrivit lucrării lor publicate în jurnalul Science. În loc să fie fragilă şi să se rupă sub presiune, gheaţa se îndoaie ca o sârmă.

Pentru a crea gheaţa, oamenii de ştiinţă au transferat vapori de apă într-o mică cameră, care a fost apoi răcită folosind azot lichid.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cercetătorii au plasat apoi un ştift de tungsten electrificat în interiorul camerei şi l-au electrificat la 2.000 de volţi. Acest lucru a atras vaporii de apă şi a format încet microfibrele de gheaţă.

Echipa a fluctuat apoi temperatura camerei între -56 şi -150 de grade Celsius. Au descoperit că microfibrele au devenit incredibil de flexibile la cele mai reci temperaturi.

La ce poate ajuta gheaţa flexibilă

Oamenii de ştiinţă cred că microfibrele pot fi folosite pentru a transmite lumina la fel ca cablurile cu fibră optică.

De asemenea, ei cred că poate fi folosită pentru a dezvolta senzori pentru a detecta poluarea. Acest lucru se datorează faptului că particule precum funinginea se pot lipi de gheaţă, permiţând cercetătorilor să studieze cum se mişcă lumina prin microfibră pentru a aduna informaţii despre cât şi ce tip de poluare ar putea fi într-o anumită zonă.