• O pasăre robotică a fost creată de oamenii de ştiinţă
  • Pe viitor, drona pasăre ar putea contribui la depistarea din timp a incendiilor de vegetaţie
  • De asemenea, poate fi utilizată pentru a obţine o mai bună înţelegere a naturii comportamentale a păsărilor

O pasăre robotică inspirată după papagali şi şoimi ar putea ajuta la prevenirea incendiilor de vegetaţie. Drona, numită „SNAG”, imită mişcările păsărilor reale, se poate cocoţa pe diferite suprafeţe şi transportă obiecte, afirmă oamenii de ştiinţă.

Păsările au capacitatea de a ateriza şi de a se cocoţa pe aproape orice ramură, indiferent de forma, dimensiunea şi textura lor. Acum, cercetătorii de la Universitatea Stanford s-au inspirat după păsări pentru a proiecta robotul zburător inovator, care pe viitor va putea fi folosit pentru a efectua cercetări geodezice.

„Nu este uşor să imiţi felul în care păsările zboară. După milioane de ani de evoluţie, ele fac ca decolarea şi aterizarea să pară atât de uşoare”, declară coautorul studiului, William Roderick, absolvent de Stanford.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Cinci camere de mare viteză au fost folosite pentru a înregistra papagalii în timp ce zburau între ramuri. Acestea conţineau senzori şi au captat mişcările fizice asociate cu aterizarea, cocoţarea şi decolarea păsărilor.

„Ceea ce ne-a surprins a fost că au realizat aceeaşi manevră aeriană, indiferent de suprafaţa pe care aterizau”, afirmă Roderick.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au putut dezvolta un robot care poate zbura, prinde şi transporta obiecte şi se poate cocoţa pe diferite suprafeţe, numit SNAG.

Fiecare dintre picioarele lui SNAG are ca insipraţie ghearele unui şoim călător. Acestea sunt echipate cu motoare pentru a se deplasa şi pentru a putea apuca obiecte.

Abilităţile SNAG au fost testate folosind un sistem de şine, care l-a proiectat pe diferite suprafeţe, la viteze şi unghiuri diferite. Pasărea robotică a prins cu succes obiecte aruncate cu mâna, inclusiv un manechin, o pernă şi o minge de tenis.

Cercetătorii susţin că invenţia poate avea numeroase aplicaţii practice în viaţa reală, dar dintre toate, cea mai importantă este de departe monitorizarea pădurilor pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie. De asemenea, poate fi utilizată pentru a obţine o mai bună înţelegere a naturii comportamentale a păsărilor şi pentru cercetarea mediului înconjurător.

Descoperirile au fost publicate în revista Science Robotics.