• Combinațiile simple precum „parola” sau „123456” sunt folosite în continuare masiv.
  • 83% dintre parole pot fi sparte într-o secundă de hackeri.
  • Alege parole complexe, mai lungi și fără informații personale.

Parola cel mai ușor de ghicit în lume este cuvântul „parola”. Așa arată topul parolelor nesigure din 2022, potrivit unui clasament făcut de compania NordPass.

Felix Damian, editor Aleph News, îți spune topul celor mai slabe parole în 2022.

Cea mai folosită parolă din lume este «password». După cum bănuiești este și cea mai ușor de ghicit, fără să fii un hacker profesionist. Pe locul al doilea în topul celor mai folosite parole din lume se află «123456» , pe locul al treilea «123456789» (ambele pot fi ghicite în 1 secundă), pe locul al patrulea «guest» şi pe locul al cincilea «qwerty» .

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

123456 cea mai utilizată parolă în Italia, Columbia, Franţa şi Japonia

Potrivit studiului, «123456» este încă cea mai utilizată parolă în multe ţări, precum Italia, Columbia, Franţa şi Japonia.

Hackerii folosesc programe puternice ca să descifreze cuvintele cheie și să spargă conturile utilizatorilor. Acestea probează combinații diverse pe baza celor mai uzuale cuvinte folosite de utilizatori, dar și în funcție de informații despre victimă: nume, adresa, numele animalului de companie, echipa preferata etc.

Toate aceste informatii sunt apoi introduse în programe cum sunt Cain & Abel, John the Ripper sau Hashcat și apoi sunt atacate conturile utilizatorilor imprudenți.

73% dintre cele mai frecvente parole din 2022 rămân aceleaşi

Potrivit analizei, facute de compania NordPass, în comparaţie cu datele de anul trecut, 73% dintre cele mai frecvente 200 de parole din acest an rămân aceleaşi. În plus, 83% dintre parolele de pe lista din acest an pot fi sparte în mai puţin de o secundă, la fel ca şi cuvântul «parolă».

Nu folosi niciodată informații personale, cum ar fi numele, ziua de naștere, numele de utilizator sau adresa de e-mail. Alege o parolă mai lungă și creeaza una diferita pentru fiecare cont.

Încearcă să amesteci numere, simboluri și litere mari și mici. Și ca să nu uiți o parolă bună ar trebui să fie un amestec de litere și cifre care sa aibă o semnificație greu de ghicit, dar ușor de ținut minte.

Dincolo de asta, serviciile pe care le folosești online ar trebui să aibă un sistem de protecțe minimă în cazul atacurilor de forță brută, ceea ce ar bloca parolele introduse gresit de mai multe ori și nu în ultimul rând, să ai un sistem de verificare în 2 pași, fie prin SMS fie printr-un generator de coduri de acces.