• Cornel Amariei e inventator și a fost nominalizat de Forbes SUA pe lista celor mai influenți tineri cu vârsta sub 30 de ani.
  • Tânărul a fost premiat de Global Business Hall of Fame pentru invenția ochelarilor inteligenți.
  • Cornel Amariei: Niciodată nu am vrut să devin expert în ceva.
  • Cornel Amariei: Am ajuns la o concluzie, că experții nu pot inova.

Are 27 de ani, e inventator și a fost nominalizat de Forbes SUA pe lista celor mai influenți tineri cu vârsta sub 30 de ani. Cornel Amariei, tânărul care săptămâna trecută a fost premiat de Global Business Hall of Fame pentru invenția ochelarilor inteligenți, destinați nevăzătorilor, a fost invitatul lui Marius Tucă.

Marius Tucă: Cum era lumea la 20 de ani când ai început să o vezi?

Cornel Amariei: „Din perioada liceului am avut ocazia să fac înconjurul lumii. Problemele atrag oameni care vor să le rezolve. Asta mi-a plăcut pentru că am văzut cum arată problemele acolo, cum sunt rezolvate anumite probleme și este o experiență incredibilă să te expui și este un lucru pe care îl recomand oamenilor – să călătorească”

Cornel Amariei: „Este o călătorie și nu o destinație. Incepi să trăiești mai mult și să te expui la mai multe lucruri. Celălalt cuvânt este așteaptă”

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Marius Tucă: Ideea de a călători te-a ajutat in business?

Cornel Amariei: „Două lucruri pot să gândesc acum. Amândouă în legătură cu diversitatea individuală. Să te înconjori de oameni foarte diferiți dar individual, un lucru care nu mi-a plăcut niciodată, nu m-am focusat pe un lucru. Niciodată nu am vrut să devin expert în ceva. Am ajuns la o concluzie, că experții nu pot inova. Viață academică și cea profesionala te învață să te concentrezi pe un lucru să devii foarte bun la el, dar inovația și creativitatea vin de la ceva simplu din stânga și dreapta și le pune împreună pentru prima dată”

Inventatorul ochelarilor inteligenți pentru nevăzători

Cornel Amariei: „În lume sunt 40 de milioane de nevăzători. Exista ceva soluții, dar pe mobilitate și izolare sunt două soluții. Bastonul pentru nevăzători și câinele ghid. Câinele este o soluție interesantă, aproape unanim văzută că utilă, dar are câteva dezavantaje, costă foarte mult să antrenezi unul, până la 60.000 de dolari. Un nevăzător nu poate să aibă grijă singur sau ușor de un câine ghid. La 40 milioane de nevăzători sunt 20 de milioane de câini. Principalele funcții pe care le are câinele ghid sunt replicabile în tehnologie. Ajungi la o soluție scalabila.”

Marius Tucă: Vom trăi într-o lume a roboților?

Cornel Amariei: „Acum câteva sute de ani lumea era speriată că o să apară motorul cu aburi și o să rămână fără slujbe, acum trăim cu aceeași impresie. Sunt din ce în ce mai multe lucruri automatizate și mai puține pe care oamenii le fac, dar creativitatea umană nu are neapărat o margine. Mi-ar face mare plăcere să știu că atunci când comand ceva să vina un robot să livreze, este mai sustenabil. Este o muncă repetitiva și oamenii ar putea face ceva mai util. De exemplu mâncare. Sunt mai multe direcții care o să ne ajute să fim mai sustenabili și va permite multor oameni să găsească alte direcții. În ultimii trei ani inteligența artificială a progresat enorm și este clară direcția spre care poate să ajungă.”

Marius Tucă: Ce nu ai învăța niciodată un robot să facă?


Cornel Amariei: „Nu aș da încă unui robot opțiunea de decizie care poate să pună în pericol oameni. Ce s-a prezentat în primul Terminator nu este atât de imposibil pe cât se crede. Protecția multor țări este automatizată. Am văzut situația tragică de acum o săptămână.”