• Arabii spun că ar fi mai fericiți în orașe inteligente.
  • Arabii se tem că orașele smart i-ar face prea leneși.
  • Arabii vor să trăiască în case inteligente.

Ne-am săturat de orașele în care trăim – le vrem smart ca să ne facă viață cât mai ușoare. Cel mai bine vedem asta în Emiratele Arabe Unite, unde aproape 7 din 10 oameni spun că ar fi mult mai fericiți dacă ar trăi într-un oraș inteligent. Arabii vor să trăiască în case inteligente, să lucreze în clădiri conectate la internet și să aibă acces la instituțiile din oraș direct de pe telefon. Pentru asta 58% dintre ei își pun baza în Inteligența Artificială. Se tem totuși că o să devină prea leneși, că nu o să mai facă sport și că nu o să mai interacționeze cu alți oameni.

Ca să își vadă visul cu ochii, arabii pot să ia lecții de la sud-coreeni. Busanul vrea să devină un exemplu de cum trebuie să arate un oraș inteligent. Sud-coreeni s-au apucat să construiască un hub de unde să își controleze viitorul smartcity. Eco-Delta City o să fie cartierul de la marginea Busanului, alimentat complet de energie verde și în care o să stea cam 8000 de oameni. Sud-coreeni spun că de acolo vor gestiona și situațiile de criză, ca incendiile sau inundațiile.

În România avem deja mobilier stradal inteligent, dar nu putem să ne bucurăm de el. Băncile smart de la Constanța stau nefolosite de mai bine de un an pentru că nu are cine să le curețe. Cum am ajuns aici? Primăria nu a făcut recepția proiectului, băncile sunt încă ale firmei care le-a montat și nimeni nu vrea să le curețe. Băncile au interent wireless, porturi de încărcare, sunt alimentate cu energie solară și măsoară calitatea aerului.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și