• WhatsApp ar putea fi interzisă în Marea Britanie, a avertizat șeful companiei.
  • Viitoarea lege britanică privind siguranța online ar putea forța aplicația să slăbească criptarea end-to-end care asigură în prezent securitatea mesajelor.
  • Will Cathcart, șeful WhatsApp din cadrul companiei mamă Meta, s-a declarat șocat de faptul că firma ar fi forțată să adopte o astfel de politică în Marea Britanie.

Viitoarea lege britanică privind siguranța online ar putea forța aplicația să slăbească criptarea end-to-end care asigură în prezent securitatea mesajelor pe acest serviciu, a declarat Will Cathcart, șeful WhatsApp din cadrul companiei mamă Meta.

În cazul în care guvernul ar forța compania să slăbească această securitate, WhatsApp ar refuza, lăsând deschisă posibilitatea ca aplicația să fie interzisă în totalitate în țară, a confirmat acesta, informează The Independent.

Criptarea end-to-end securizează mesajele, asigurându-se că doar cei care le trimit și le primesc le pot citi și că nici măcar serviciile însele nu au acces. Companiile de tehnologie și experții în securitate spun că este necesară pentru a proteja mesajele de hacking și de alte amenințări – dar oficialii, inclusiv cei din Marea Britanie, au susținut că ar trebui să fie slăbită, astfel încât mesajele să poată fi scanate pentru conținut ilegal.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Cathcart s-a declarat șocat de faptul că firma ar fi forțată să adopte o astfel de politică în Marea Britanie. Dar el a spus că legislația care urmează să fie adoptată nu oferă o încredere adecvată că aplicația nu va fi forțată să își slăbească propria confidențialitate. Experiența cu care ne-am confruntat în întreaga lume ene arată că acest lucru s-a întâmplat doar în guvernele care încercau să reprime capacitatea cetățenilor lor de a comunica liber.” 

Proiectul de lege privind siguranța online a fost introdus pentru prima dată de Boris Johnson, iar în prezent se află în curs de examinare în parlament. Acesta permite guvernului sau autorității de reglementare Ofcom să ceară ca aplicațiile să scaneze mesajele pentru a detecta materiale cu caracter terorist sau de abuz sexual asupra copiilor, ceea ce nu ar fi posibil fără slăbirea criptarea care protejează în prezent toate mesajele.

WhatsApp a subliniat că oferă aceeași aplicație la nivel global și că nu are cum să se conformeze slăbirii criptării în Marea Britanie fără a face același lucru în alte părți. Nu ar face acest lucru nici dacă i s-ar cere acest lucru de către guvernul britanic, a mai spus Cathcart.