• Pentru o senzație puternică la marginea lumii, puține locuri pot egala Peninsula Tasman din sud-estul Tasmaniei, Australia.
  • Se poate ajunge în Tasmania cu zboruri directe din Melbourne.
  • Parcul de stat Smith Rocks din Oregon este recunoscut pe scară largă drept locul de naștere al alpinismului sportiv american modern.

Din Tasmania până în Vietnam, lumea este plină de formațiuni stâncoase uluitoare pentru alpiniștii îndrăzneți. Poate că Tom Cruise urca pe stânca roșie din Dead Horse Point din Utah în Mission: Impossible II, ceea ce i-a făcut pe oameni să-și dorească să-și testeze curajul. Indiferent de motiv, alpinismul a crescut în popularitate în întreaga lume, scrie BBC

„Am văzut atât de mulți oameni care s-au apucat de alpinism în aer liber în ultimii 20 de ani”, spune alpinistul și fotograful australian Simon Carter. „O mare parte din asta se datorează filmelor și proliferarea sălilor de alpinism de interior, precum și escalada sportivă care a ajuns în sfârșit la Jocurile Olimpice din 2020 în Japonia.”

Din Madagascar până în China, lumea este plină de turnuri, stânci, peșteri și alte formațiuni uluitoare pentru sufletele îndrăznețe care vor să vadă din ce sunt făcuți, fie că sunt alpinism sportiv, bouldering, top-roping sau soloing liber. Multe dintre cele mai mari locații de alpinism sunt adunate în noua carte a lui Carter, The Art of Climbing. „Provocarea fizică și mentală a cățăratului” a fost ceea ce l-a atras pentru prima dată pe Carter, care urcă de 40 de ani.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Iată cinci dintre locațiile de alpinism preferate ale lui Carter din întreaga lume pentru a vă depăși limitele sau pentru a vă bucura pur și simplu de frumusețea absolută a naturii sălbatice și accidentate.

Simon Carter (Credit: Simon Carter)

Stâlpii Peninsula Tasman, Australia

Pentru o senzație puternică la marginea lumii, puține locuri pot egala Peninsula Tasman din sud-estul Tasmaniei, Australia. Peninsula este cunoscută pentru Port Arthur , o celebră colonie de condamnați din anii 1800, când Australia a fost descoperită pentru prima dată de europeni. Dar pentru alpiniști, coloanele maritime gigantice, care ies până la 300 m de mare, sunt cele care îi cheamă. 

La aproximativ o oră de mers cu mașina de Hobart, capitala Tasmania, Peninsula Tasman găzduiește o faimoasă „trilogie” de stâlpi emblematici. „Totem Pole, Moai și Pole Dancer sunt aventură pură doar pentru alpiniștii experimentați”, explică Carter. „Toți au nevoie de cel puțin două ore de drumeție și un rappel pentru a ajunge la stâlpi. Moai (22 m) este o ieșire moderat aventuroasă. În cazul Pole Dancer, este o aventură completă care durează cel puțin cinci ore.”

Totemul, 65 de metri înălțime în total și doar aproximativ 4 m lățime la bază, este o urcare pe stâncă destul de dificilă din punct de vedere tehnic pentru alpiniștii mai tari. „Este ca un chibrit mare – un lucru incredibil care iese din ocean. Acesta este alpinism tehnic în locația cea mai uimitoare pe care ți-o poți imagina.”

Se poate ajunge în Tasmania cu zboruri directe din Melbourne, Sydney și Brisbane către Hobart și Launceston, sau cu feribotul auto Spirit of Tasmania, care traversează Geelong, pe Australia continentală, până la Devonport – având propriul vehicul, este mai ușor să ajungi în părțile îndepărtate ale insulei.

Simon Carter (Credit: Simon Carter)

Kalymnos și Telendos, Grecia

Creta, Corfu, Santorini, Mykonos… unele dintre numele celor 6.000 de insule grecești sunt incredibil de cunoscute turiștilor. Kalymnos , între insulele Kos și Leros din lanțul Dodecanez, este mult mai puțin faimoasă, dar printre alpiniști, este legendară. „Este o insulă stâncoasă și nu este din punct de vedere estetic cea mai frumoasă insulă grecească. Dar pentru alpiniști este un paradis, cu stânci și peșteri peste tot. Este probabil cea mai populară destinație de alpinism din lume în acest moment. Gama de dificultate acoperă fiecare grad, de la cele mai ușoare urcări la cele incredibil de dificile – există într-adevăr ceva pentru toată lumea.”

Turiștii pot lua un zbor direct de la Atena la Kalymnos sau pot lua feriboturi din alte insule, cum ar fi Rodos. Printre cele mai remarcabile și provocatoare experiențe de alpinism se numără Crystal Cave de pe Telendos, la care se poate ajunge cu feribotul de 30 de minute sau cu taxiul pe apă de la Kalymnos și apoi printr-o drumeție de 1,5 km. „Crystal Cave este o urcare lungă, grea, tehnică de anduranță – un traseu foarte fizic, gimnastic”, adaugă Carter. „Ai nevoie de o frânghie de 100 de metri pentru a face asta pentru că peștera este atât de înaltă; când ajungi în vârful peșterii, ai nevoie de suficientă frânghie pentru a coborî și a te întoarce pe pământ. Este un loc extraordinar.”

Simon Carter (Credit: Simon Carter)

Parcul de stat Smith Rocks, SUA

Parcul de stat Smith Rocks din Oregon este recunoscut pe scară largă drept locul de naștere al alpinismului sportiv american modern . Carter spune că alpinismul a început să devină popular aici în anii 1960 și 1970, apoi a luat amploare cu adevărat în anii ’80, când alpiniștii care căutau provocări mai grele și-au îndreptat atenția către pereții cu aspect gol. 

„Pereții abrupti nu aveau crăpături sau caracteristici, așa că alpiniștii au început să echipeze traseele cu șuruburi de siguranță fixate permanent, ceea ce le-a permis alpiniștilor să se concentreze asupra împingerii laturii fizice, gimnastice a cățărării, care a devenit cunoscută sub numele de „alpinism sportiv”, spune el.

Smith Rock State Park este situat în deșertul înalt din centrul Oregonului. „Smith Rocks este un loc uluitor”, spune Carter. „Parcul are un râu superb. Este o mică oază în mijlocul peisajului rural. Ai ferme și terenuri agricole, iar apoi, boom, acest parc care iese din senin cu aceste formațiuni de stâncă, inclusiv The Smith Rock Group, The Christian Brothers, The Dihedrals, Aggro Gully and the Monkey Face. Zona are o atmosferă de Wild.

Peste 2.000 de trasee mărginesc peisajele stâncoase ale parcului. Majoritatea vizitatorilor merg pe una dintre numeroasele trasee ușoare sau moderate, dar alpiniștii îndrăgostiți ar putea încerca clasicele testate în timp, cum ar fi To Bolt Or Not To Be, care este „un zid uimitor, cu aspect gol, de 41 m înălțime în zona Dihedrals”, potrivit lui Carter. „Este nevoie de alpinism consistent, greu. Când a fost escaladat pentru prima dată de către alpinistul francez Jean Baptiste Tribout în 1986, a fost cel mai greu traseu din America de Nord. Ani mai târziu, traseul rămâne o piesă de testare râvnită pentru alpiniștii de top.”

Simon Carter (Credit: Simon Carter)

Les Calanques, Franța

Există o mulțime de calcar cu oportunități abundente de alpinism de-a lungul coastei de sud a Franței, dar Parcul Național Calanques , în afara de Marsilia, este epicentrul care atrage aventurieri din întreaga lume. „Calanques este o zonă foarte semnificativă din punct de vedere istoric pentru alpiniști. Alpiniștii francezi de la începutul anilor 1900 mergeau acolo când vremea era rea ​​în munți pentru a-și perfecționa abilitățile tehnice, așa că există uimitoare trasee tradiționale, cum ar fi Arête de Marseille, un traseu clasic, ușor pentru alpinistii experimentati pe formatiunea La Grande Candelle, cu vedere la Mediterana, care a fost escaladat pentru prima data in 1927.”

Golful Hạ Long, Vietnam 

Există un ritm liniștit pentru croazierele cu barca nedorită care transportă călători în golful Hạ Long, o zonă superbă din nord-estul Vietnamului, cu peste 2.000 de carsturi de calcar care se înalță din ocean, unele până la 400 de metri. Dar Patrimoniul Mondial Unesco este și un loc de joacă de aventură, cu oportunități fantastice pentru caiac de mare, scufundări, drumeții și alpinism. „Hạ Long Bay este un loc nebun de frumos”, spune Carter. „Când faci croazieră prin zonă, ești fascinat de ceea ce vezi. Este unul dintre acele locuri în care simți că ai călătorit cu adevărat într-un loc unic și aventuros.”

Cát Bà, cea mai mare insulă din golf, este principalul nod pentru alpiniști, cu munții din Parcul Național Cát Bà și populara stâncă Butterfly Wall. Dar pentru a experimenta cu adevărat ce este mai bun din Golf, trebuie să explorați cu barca. „Deși multe dintre carsturi sunt prea ascuțite, cu unghiuri joase și vegetate pentru a fi de interes pentru majoritatea alpiniștilor moderni, există bucăți de aur pentru exploratorii aventuroși”, spune Carter. „Puteți să vă pierdeți în această zonă, explorând zile întregi cu barca”.

Urcările în golf nu sunt ideale pentru începători. „Acolo nu poți face mare lucru ca începător – este pentru alpiniști aventuroși și experimentați”, spune Carter. El alege The Face și Turtle Cave drept două urcări preferate, la mică distanță de Cát Bà. „Fața este un perete imens de calcar, care arată ca ceară de lumânare a picurat pe suprafața stâncii. Există și o mulțime de zone unde, odată ce ai terminat, poți să faci rappel înapoi până la o plajă, dar cel mai mare beneficiu al zonei vine cu provocările „solo în apă adâncă”, în care poți doar să cobori din barcă și să te urci fără frânghie – doar tu, stânca și oceanul.” Turtle Cave este un exemplu perfect în acest sens, unde alpiniștii își propun să urce până la o peșteră la 10 m deasupra oceanului – fără a folosi o frânghie.

Citește și