• Atena a fost clasată ca fiind cea mai ieftină destinaţie din Europa pentru un city break.
  • Oraşele renumite pentru preţurile mici, precum Cracovia, Riga şi Budapesta au fost devansate de Atena şi Lisabona.
  • Preţurile au scăzut, iar un weekend în capitala Greciei costă 207 lire sterline, faţă de 218 lire sterline în Lisabona, aflată pe locul al doilea.

Atena a fost clasată ca fiind cea mai ieftină destinaţie din Europa pentru un city break. Oraşele renumite pentru preţurile mici, precum Cracovia, Riga şi Budapesta au fost devansate de Atena şi Lisabona.

Preţurile au scăzut, iar un weekend în capitala Greciei costă 207 lire sterline, faţă de 218 lire sterline în Lisabona, aflată pe locul al doilea.

Analiza unei duzini de costuri turistice tipice pentru vizitatorii britanici în 20 de oraşe populare, efectuată de Post Office Travel Money, a constatat că preţurile în capitala Greciei au scăzut cu 15% din 2021, notează The Guardian.

Recomandări

CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?
CUM TE ÎMBRACI? AI 23 DE GRADE ÎN CAPITALĂ
POPULAȚIA ROMÂNIEI E ÎMBĂTRÂNITĂ
RĂZBOI ÎN UCRAINA

Nota de plată pentru cheltuieli care includ două nopţi de cazare la hotel pentru un cuplu, mese, bilete la atracţii şi tarife de transport local, a ajuns la 207 lire sterline, faţă de 218 lire sterline în Lisabona, locul al doilea.

Ambele oraşe au devansat destinaţii estice, de obicei renumite pentru preţurile mici, precum Cracovia din Polonia (219 lire sterline), Riga din Letonia (220 lire sterline) şi Budapesta din Ungaria (221 lire sterline).

Favoritele consacrate precum Paris, Amsterdam şi Veneţia pot fi alegeri de top în rândul turiştilor pe care i-am chestionat, dar acestea sunt, de asemenea, locuri scumpe de vizitat. (…) Atena şi Lisabona sunt la jumătate de preţ şi oferă o climă însorită de toamnă, precum şi preţuri scăzute. Sfatul nostru pentru turişti este să îşi facă temele şi să verifice preţurile înainte de a rezerva”, a declarat Nick Boden, şeful Post Office Travel Money.

Printre preţurile mici din Atena se numără 38,96 lire sterline pentru o cină pentru două persoane cu vin, 89 lire sterline pentru două nopţi de cazare la un hotel de trei stele şi 7,79 lire sterline pentru un abonament de 48 de ore pentru transportul public.

Locul 2 ocupat de Lisabona vine în ciuda unei creşteri de 21% a preţurilor faţă de anul trecut.

Costurile de cazare au explodat în întreaga Europă la începutul acestui an, deoarece cererea a depăşit nivelurile anterioare pandemiei, ca urmare a relaxării restricţiilor de călătorie.

Şase dintre oraşele analizate sunt de peste două ori mai scumpe decât Atena.

Acestea sunt Stockholm (421 lire sterline), Paris (423 lire sterline), Dublin (436 lire sterline), Copenhaga (456 lire sterline), Veneţia (457 lire sterline) şi Amsterdam (593 lire sterline).

Un studiu separat realizat de Post Office Travel Money şi publicat în iulie a arătat că Sunny Beach din Bulgaria şi Marmaris din Turcia sunt cele mai ieftine dintre cele 16 staţiuni europene populare pentru o vacanţă de vară.