• Zara Rutherford a devenit cea mai tânără femeie aviator care a zburat singură în jurul lumii, într-o călătorie deasupra a 41 de țări.
  • Zara Rutherford a doborât recordul deținut de americanca Shaesta Waiz, care avea 30 de ani când a făcut înconjurul lumii neînsoțită, în 2017.
  • Tânăra spune că vrea să încurajeze fetele și femeile tinere să își urmeze visurile și să promoveze carierele legate de aviație și STEM.

Zara Rutherford are 19 ani și este cea mai tânără femeie aviator care a zburat singură în jurul lumii. Călătoria Zarei a început pe 18 august 2021, din Belgia și s-a terminat joi, pe 20 ianuarie 2022.

Zara Rutherford a aterizat joi pe aeroportul Kortrijk-Wevelgem din vestul Belgiei și a încheiat o călătorie epică de 41 de țări. Zborul Zarei s-a întins pe o distanță de peste 52.000 de kilometri și a doborât două recorduri mondiale Guinness în acest proces.

Pe parcursul călătoriei de șase luni, Zara a întâmpinat unele impedimente, care i-au întârziat călătoria cu opt săptămâni.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Tânăra a avut întârzieri de o lună atât în Alaska, cât și în Rusia, din cauza unor „probleme legate de vize și de vreme.”

De asemenea, ea a fost nevoită să facă o aterizare neprogramată la Redding, California, din cauza vizibilității scăzute, ca urmare a incendiilor din zona Seattle. De asemenea, ulterior, Zarei i s-a refuzat permisiunea de a zbura deasupra Chinei, relatează CNN.

„Speram să o termin până la Crăciun, dar cred că acest lucru nu se mai întâmplă.”, a declarat Rutherford reporterilor pe Aeroportul Internațional Gimpo din Seul, Coreea de Sud, după ce a sosit de la Vladivostok pe 13 decembrie.

Ultima etapă a călătoriei sale a fost, de asemenea, afectată de întârzieri din cauza vremii nefavorabile, ceea ce a însemnat că data de finalizare a fost amânată cu încă o săptămână.

Rutherford se află în prezent într-un an sabatic și intenționează să meargă la universitate în septembrie pentru a studia ingineria informatică.

Zara Rutherford încurajează femeile în carieră

Unul dintre scopurile principale ale tinerei pentru această provocare, în afară de doborârea recordului lui Waiz, a fost să asigure o mai mare vizibilitate pentru femeile din aviație.

Anul trecut, Rutherford a vorbit despre dezamăgirea ei față de faptul că doar 5,1% dintre piloții de linie din întreaga lume sunt femei, potrivit cifrelor Societății Internaționale a Femeilor Piloți de Linie Aeriană (ISA).

„Scopul meu este să încurajez fetele și femeile tinere să își urmeze visurile și să promovez carierele legate de aviație și STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) pentru ele.  Doar 5 % dintre piloții comerciali și 15 % dintre informaticieni sunt femei. În ambele domenii – aviație și STEM – diferența de gen este uriașă.”, a scris tânăra aviatoare, Zara Rutherford pe blogul său.

Avionul cu care Zara a zburat are o viteză optimă de 140 de noduri (aproximativ 160 de mile pe oră), potrivit blogului lui Rutherford, Fly Zolo, și este echipat cu o parașută.

Rutherford deține acum titlul de prima femeie care a făcut înconjurul lumii cu un avion ultraușor.

Zara Rutherford are dublă cetățenie, fiind jumătate belgiancă, jumătate englezoaică, s-a născut într-o familie de aviatori și spune că prin această moștenire vrea să îi inspire și pe alții.