• O firmă de consultanță în domeniul cetățeniei și reședinței globale a întocmit un raport în care îți arată care sunt cele mai utile și mai rău clasate pașapoarte pe care să le deții în 2022.
  • În clasament, topul este ocupat de țările europene, în timp ce statele din Africa și Asia nu arată aceeași popularitate.

O firmă de consultanță în domeniul cetățeniei și reședinței globale cu sediul la Londra a realizat un raport privind cele mai bune pașapoarte pe care să le deții în 2022.

Primul raport pe anul 2022 realizat de firma de consultanță în domeniul cetățeniei și reședinței globale cu sediul la Londra, Henley & Partners arată că există un decalaj tot mai mare între nordul și sudul lumii în ceea ce privește libertatea de călătorie.

Potrivit CNN, indicele Henley Passport Index al firmei, bazat pe date exclusive furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), monitorizează în mod regulat cele mai prietenoase pașapoarte cu călătoria, din lume, începând cu 2006.

Recomandări

CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK
CINE CÂȘTIGĂ CODE KIDS
PROBLEME ÎN ANNECY
RABIN UCIS ÎN EAU

Potrivit acestuia, barierele de călătorie tot mai mari care au fost introduse pe parcursul pandemiei de COVID-19 au dus la cea mai mare diferență de mobilitate globală din istoria de 16 ani a indicelui.

Indicele nu ia în considerare restricțiile temporare, astfel încât, lăsând la o parte accesul actual la călătorii, deținătorii pașapoartelor aflate în fruntea clasamentului – Japonia și Singapore – pot, în teorie, să călătorească fără viză în 192 de destinații.

Aceasta înseamnă cu 166 de destinații mai multe decât cetățenii afgani, care se află în partea de jos a indexului de 199 de pașapoarte și care pot avea acces la doar 26 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil.

Europa domină clasamentul

Mai jos, în top 10, clasamentul rămâne practic neschimbat la intrarea în primul trimestru al anului 2022. Coreea de Sud se află la egalitate cu Germania, pe locul al doilea, (cu un scor de 190), iar Finlanda, Italia, Luxemburg și Spania se află toate împreună pe locul al treilea (cu un scor de 189).

Țările Uniunii Europene domină, ca de obicei, topul listei. Astfel, Franța, Țările de Jos și Suedia urcă un loc și se alătură Austriei și Danemarcei pe locul patru (cu un scor de 188). Irlanda și Portugalia se află pe locul cinci (cu un scor de 187).

Statele Unite și Regatul Unit, care dețineau împreună primul loc în 2014, au recuperat puțin teren. Au urcat o poziție în clasament și au ajuns pe locul 6, alături de alte patru națiuni cu un istoric de izolaționism sau neutralitate: Elveția, Norvegia, Belgia și Noua Zeelandă.

Pe locul 7 se află Australia, Canada, Republica Cehă, Grecia și Malta. Țările din Europa de Est alcătuiesc restul topului 10. Ungaria și Polonia au urcat pe locul opt, Lituania și Slovacia au urcat pe locul nouă, iar Estonia, Letonia și Slovenia se află pe poziția a zecea.

Migrația internă pozitivă

Cel mai recent raport notează că apariția la sfârșitul anului trecut a variantei Omicron a pus în evidență un decalaj tot mai mare în ceea ce privește mobilitatea internațională între țările bogate și cele sărace, arătând spre restricțiile dure introduse împotriva națiunilor, în special a celor africane, pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a descris ca fiind asemănătoare cu „apartheidul călătoriilor”, informează CNN.

Lăsând la o parte pandemia, nivelurile generale ale libertății de călătorie s-au extins enorm în ultimele două decenii. Indicele Henley Passport Index a constatat în 2006 că, în medie, o persoană poate vizita 57 de țări fără a avea nevoie să obțină o viză în prealabil. Astăzi, acest număr este de 107 – aproape dublu.

Cu toate acestea, de aceste noi libertăți se bucură în primul rând Europa, America de Nord și națiunile asiatice mai bogate. Deținătorii de pașapoarte în 2022 din națiuni precum Angola, Camerun și Laos pot intra doar în aproximativ 50 de țări.

Președintele Henley & Partners și creatorul conceptului de index al pașapoartelor, Christian H. Kaelin spune că deschiderea canalelor de migrație va fi crucială pentru redresarea post-pandemică.

Pașapoartele și vizele se numără printre cele mai importante instrumente care au un impact asupra inegalității sociale la nivel mondial, deoarece determină oportunitățile de mobilitate globală.”, a declarat președintele Henley & Partners și creatorul conceptului de index al pașapoartelor, Christian H. Kaelin, conform CNN.

Kaelin a subliniat că, granițele în interiorul cărora oamenii se nasc întâmplător și documentele pe care aceștia au dreptul să le dețină nu sunt mai puțin arbitrare decât culoarea pielii și a făcut referire la rolul statelor mai bogate în procesul de balansare a resurselor la nivel global.

„Statele mai bogate trebuie să încurajeze migrația internă pozitivă, într-un efort de a contribui la redistribuirea și reechilibrarea resurselor umane și materiale la nivel mondial.”, a spus președintele Henley & Partners și creatorul conceptului de index al pașapoartelor, Christian H. Kaelin.

Deținătorii pașapoartelor aflate în fruntea clasamentului – Japonia și Singapore – pot să călătorească fără viză în 192 de destinații. Acesta înseamnă cu 166 de destinații mai mult față de cetățenii afgani, care se află în partea de jos a indexului și care pot avea acces în doar 26 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil.

Pasaportul românesc se află pe locul 16. Un român poate intra fără viză în 174 de țări, în creștere față de 172 anul trecut.

Cele mai bune pașapoarte în 2022:

  • 1. Japonia, Singapore (192 de destinații)
  • 2. Germania, Coreea de Sud (190)
  • 3. Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania (189)
  • 4. Austria, Danemarca, Franța, Olanda, Suedia (188)
  • 5. Irlanda, Portugalia (187)
  • 6. Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite (186)
  • 7. Australia, Canada, Republica Cehă, Grecia, Malta (185)
  • 8. Polonia, Ungaria (183)
  • 9. Lituania, Slovacia (182)
  • 10. Estonia, Letonia, Slovenia (181)
  • 16. România (174)

Cele mai rău clasate pașapoarte pentru 2022:

Mai multe țări din întreaga lume au acces fără vize sau cu viză de sosire în mai puțin de 40 de țări. Printre acestea se numără:

  • 104. Coreea de Nord (39 de destinații)
  • 105. Nepal și teritoriile palestiniene (37)
  • 106. Somalia (34)
  • 107. Yemen (33)
  • 108. Pakistan (31)
  • 109. Siria (29)
  • 110. Irak (28)
  • 111. Afganistan (26)

Alți indici

Lista Henley & Partner este unul dintre mai mulți indici creați de firme financiare pentru a clasifica pașapoartele globale în funcție de accesul pe care îl oferă cetățenilor lor.

Indicele Henley Passport Index clasifică 199 de pașapoarte în funcție de numărul de destinații pe care deținătorii acestora le pot accesa fără viză prealabilă. Indexul este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, pe măsură ce intră în vigoare modificări ale politicii privind vizele.

Indicele de pașapoarte al Arton Capital ia în considerare pașapoartele a 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite și a șase teritorii – ROC Taiwan, Macao (SAR China), Hong Kong (SAR China), Kosovo, Teritoriul Palestinian și Vatican. Sunt excluse teritoriile anexate la alte țări.

În indicele său pentru anul 2022, Emiratele Arabe Unite se află pe primul loc, cu un scor de 160 la capitolul scutire de vize/vize la sosire.