Cipru a devenit prima țară din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene care are cea mai curată apă.

Potrivit clasamentului Agenției Europene de Mediu pentru sezonul de înot din 2020, Cipru a primit un punctaj de 100% pentru calitatea apei, în cele 112 locuri de înot din jurul insulei, care au fost testate în perioada 1 mai – 31 octombrie, anunță Associated Press.

Cipru a învins Austria, Grecia și Malta, state care s-au clasat pe locul al doilea, al treilea și al patrulea. România a obținut un punctaj de 70% în ceea ce privește calitatea apei pentru scăldat.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
Sursă: discomap.eea.europa.eu

Turismul reprezintă în mod direct 13% din produsul intern brut al Ciprului, iar oficialii din industrie declară că nu se mai pot confrunta cu un an dezastruos, mai ales fără sprijin financiar de la stat.

„Există o corelație directă între calitatea apei și turism, iar rezultatele finale sunt foarte importante nu numai pentru sănătatea turiștilor și a mediului, ci și pentru economia Ciprului”, a spus ministrul mediului, Costas Kadis.

Calitatea apei pentru scăldat rămâne ridicată în UE

Numărul locurilor pentru scăldat, din Europa, crește în fiecare an. În 2020, țările au identificat 22.276 locuri de scăldat, cu 19 mai puține decât în ​​anul precedent și cu 716 mai multe decât în ​​2015, potrivit raportului privind calitatea apei în 2020.

Două treimi dintre zonele de scăldat sunt situate de-a lungul litoralului european. Calitatea apei pentru scăldat, în UE, rămâne ridicată.

Standardele minime de calitate a apei au fost îndeplinite la 93% dintre zone. Calitatea zonelor de coastă este, în general, mai bună.

Ponderea zonelor de scăldat de calitate slabă a scăzut din 2013. În 2020, apele de scăldat, mai puțin curate, au constituit 1,3% dintre toate zonele din UE, comparativ cu 2% în 2013.