Condiţiile de intrare în Cipru s-au modificat. Ce trebuie să știi începând din 27 mai

O femeie pe plaja Nissi din Ayia Napa, în Cipru, în 2020. Ciprul a modificat condițiile de intrare în țară. Foto: MediafaxFoto
  • Mare atenție dacă vrei să-ți faci vacanța în Cipru! Începând din 27 mai 2021 sunt noi reguli de intrare în această țară.
  • Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că autorităţile cipriote au revizuit condiţiile de intrare în Cipru.
  • Astfel, românii care nu au certificat de vaccinare pot intra în Cipru numai cu un test PCR negativ. Copiii cu vârsta de până la 12 ani nu au nevoie de test.

Având în vedere că autorităţile cipriote au inclus România în categoria statelor cu risc mediu de infectare (categoria portocalie), începând cu data de 27 mai 2021, persoanele care călătoresc din România şi care nu deţin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 eliberat de autorităţile competente pot intra pe teritoriul Republicii Cipru cu condiţia prezentării unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior călătoriei.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptaţi de la măsura prezentării testului.

De asemenea, membrii de familie ai cetăţenilor ciprioţi (soţ/soţie de naţionalitate străină, copiii minori şi părinţii acestora) şi cetăţenii străini cu rezidenţă în Republica Cipru pot intra pe teritoriul cipriot fără a prezenta un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, însă trebuie să efectueze un test la sosire şi să respecte măsura autoizolării până la recepţionarea rezultatului.

Citește și Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Unde este cel mai sigur să îți faci vacanța

Totodată, MAE reaminteşte că, începând cu data de 10 mai 2021, toate persoanele care deţin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare, respectiv a celor două doze (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică), eliberat de autorităţile competente ale altor state, sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta un test molecular tip RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Documentul care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie redactat în limba engleză.

De asemenea, MAE subliniază că toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizaţie de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizaţia se obţine prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass – Application Process şi include date cu privire la deţinerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Documentele care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau efectuarea testului pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentate autorităţilor cipriote, la sosire.

MAE menţionează că toate celelalte condiţii de intrare în Republica Cipru rămân în vigoare şi pot fi consultate la pagina de internet: mae.ro/node/51906.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Nicosia: 00357 22495333, 00357 22517333, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al ambasadei: 00357 97812277.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: mae.ro/node/51906nicosia.mae.rowww.mae.ro/ şi informarea temeinică anterior efectuării deplasărilor în străinătate, precum şi respectarea cu stricteţe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19.