• Destinațiile turistice cunoscute suferă de supraturism își nemulțumesc localnicii.
  • Manifestații, graffiti care avertizează turiștii să plece acasă, taxe de intrare – populația se mobilizează împotrivă turiștilor.
  • Industria de turism a devenit agresivă și a pierdut încrederea localnicilor.
  • Operatorii de turism trebuie să își schimbe mentalitatea spre un „turism responsabil”.

Proteste în stradă, graffiti care avertizează turiștii să plece acasă, populația locală în scădere pe măsură ce crește rata de închirieri pe termen scurt – sunt doar unele dintre efectele vizibile ale supraturismului. Anul acesta este cel care marchează o revoltă generalizată împotriva turismului.

Cum a fost afectat turismul anul acesta?

Veneția a început să perceapă turiștilor o taxă de intrare, în timp ce un oraș aglomerat elvețian a anunțat că vrea să-i urmeze exemplul. Localnicii au organizat proteste în Mallorca și Barcelona.

Deși a ajuns la apogeu în Europa, acesta este un fenomen global. Un oraș japonez cu vedere la Muntele Fuji a ridicat bariere de blocare a vederii în mai pe care apoi le-a îndepărtat în august. Bali a introdus o taxă de intrare turistică pentru vizitatorii străini în februarie. Și parcurile naționale din SUA sunt pline până la explozie – cu 13 milioane de vizite mai mult în 2023 decât în 2022.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

În plus, vizitatorii au adus daune Parcului Național Joshua, pentru care este nevoie de secole ca să fie remediate. „Nu este ceva nou”, spune președintele operatorului de turism european Sunvil care se declara „rușinat” de ceea ce a făcut industria de turism.

Cum se poate reseta turismul?

Exista inițiative, de exemplu Responsible Travel – un operator de turism care lucrează cu proprietăți deținute la nivel local însă fondatorul ei spune că industria a pierdut încrederea localnicilor.

„Industria turismului a uitat de cel mai de preț bun al său: bunăvoința localnicilor. S-a pierdut în multe locuri și va fi greu de recâștigat”. Acum, spune el, am rămas cu „conștientizarea dură că turismul este o industrie agresivă, ca majoritatea celorlalte, și are nevoie de reglementare și control”.

Exista și reversul: insulele grecești Mykonos și Santorini sunt notoriu suprasaturate dar anul acesta Santorini a fost goală iar vara aceasta a înregistrat „cel mai rău sezon” – pentru că oamenii sunt descurajați de imaginile cu mulțimi – dintre care mulți sunt călători de o zi de pe vase de croazieră.

Soluțiile pentru a salva turismul

E nevoie de o revoluție în industria turismului și de o regularizare a fluxurilor de turiști dacă vrem să ne bucurăm în continuare de vacanțe. Orice schimbare trebuie să înceapă la nivel guvernamental. Trebuie să existe o colaborare între țările care trimit și cele care primesc. Iar operatorii ar trebui să treacă de la încurajarea turismului la „echilibrarea” acestuia cu o planificare pe termen lung.

Citește și