• România are doar patru plaje certificate cu Steagul Albastru.
  • Cea mai murdară plajă de pe litoral, conform monitorizărilor, se află la Năvodari.
  • Florentina alege locul unde face plajă în funcție de cât de curate sunt acestea.

Tu cum îți alegi plaja unde îți vei petrece concediul? Chiar dacă litoralul românesc are o lungime de aproximativ 245 de kilometri, doar 82 sunt pentru turiști. Angi Paiu este manager de proiect în cadrul ONG-ului Mare Nostrum, iar în urma monitorizării a zece sectoare de plajă situate de-a lungul litoralului românesc, organizația a găsit peste 5.500 de deșeuri.


Angi Paiu, manager proiecte Mare Nostrum: „Cea mai murdară plajă a fost cea de la Năvodari urmată de Mamaia, iar cele mai curate sunt cele situate în aria protejată Delta Dunării, Edighiol, Vadu, iar apoi avem și la Tuzla cu un număr de 78 de deșeuri”

Bogdan este din Sibiu și a venit pentru o săptămână în vacanță la mare împreună cu familia sa. Până acum, își alegea plaja în funcție de distanța la care sunt așezate șezlongurile de apă.

Bogdan, turist: „Acum că știu că s-au făcut studii referitoare la curățenia de pe plajă, voi căuta să găsesc cele mai curate plaje”

România are doar patru plaje etichetate cu Steagul Albastru, două dintre ele sunt situate în Năvodari, una este în Mamaia, iar cea din urmă se află la Eforie. Vecinii bulgari se bucură de 15 plaje certificate, iar în fruntea clasamentului se află Spania cu 590. Steagul Albastru este certificarea pe care o primesc plajele care îndeplinesc 33 de criterii.
Printre acestea se numără: calitatea apei de îmbăiere, managementul mediului înconjurător, educația privind mediul,
și siguranța turiștilor.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Florentina Buariu își alege plaja ținând cont de clasificare. Anul acesta, singura plajă certificată din stațiunea Mamaia
se va deschide abia de la 1 iulie din cauza procesului de înnisipare.

Florentina Buariu, turist: „Mă gândesc unde este mai puțină aglomerație și atunci prefer zonele turistice cât mai departe de o terasă, pentru că așa nu avem din păcate urmele necivilizației și anume mucurile de țigară care sunt cam prezente în unele zone și aduc destule substanțe nocive”