• Compania britanică SAGA va cere certificate de vaccinare clienţilor de pe vasele de croazieră.
  • Deşi cere clienţilor să fie vaccinaţi, nu le poate impune asta şi angajaţilor.
  • Juriştii consideră impunerea vaccinării la angajaţi discriminatorie.

Ca să călătoreşti cu vasul de croazieră britanic Spirit of Adventure, va trebui să fii vaccinat. Fără vaccin nimeni nu va urca pe vas, sau… aproape nimeni. Deşi clienţilor li se va cere să prezinte un certificat de vaccinare pentru plecarea din 4 mai, compania nu poate legal să le impună angajaţilor să se vaccineze, scrie Financial Times. Situaţie a devenit o dilemă pentru companiile de transport şi pentru jurişti. Deşi poţi să impui standarde pentru clienţi, e ilegal să impui angajaţilor vaccinarea sau să îi determini prin alte metode.

Costel Gîlcă, avocat: „Apreciez că sunt în faţa unei discriminări, în situaţia în care angajatorul va solicita salariaţilor să se vaccineze. În acest moment nu avem nicio normă în legislaţia de dreptul muncii care să permite angajatorului să dea bonusuri pentru vaccinări.”

Antonio Stoian conduce compania aeriană Anima Wings. Vaccinul ar ajuta la facilitarea business-ului, întrucât angajaţii trebuie să poată călători internaţional pentru a lucra, însă nu le-a impus vaccinarea la nivel de companie.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Antonio Stoian, director general Anima Wings: „Noi am beneficiat de prevederea legală prin care să avem un loc mai în faţă ca să spunem aşa, ca să ne putem vaccina, am trimis documentele necesare pentru toţi angajaţii companiei, după care decizia a fost individuală. Noi din 40 de angajaţi, 5 deja le-au venit rândul la vaccinare şi s-au angajat, dar vaccinarea este o decizie persoanală. Nu se poate impune de persoanele juridice.”