• Publicatia Travel and Leisure a realizat un top al celor mai frumoase orășele turistice sau sate din lume.
  • Cu o populație sub 1.000 de locuitori, Ban Rak Thai este definiția perfectă a unui oraș mic adormit.
  • Chefchaouen este renumit pentru nuanțele sale albastre instagramabile.

Lumea este mare și frumoasă. Orașele mici și minunate nu sunt deosebit de greu de găsit (deși multe dintre ele necesită un efort destul de mare pentru a ajunge la ele). Dintre toate localitățile încântătoare din fiecare colț al globului, unele locuri au o calitate și o prezență pitorească care le fac cu adevărat de neratat. Este vorba despre acel amestec inimitabil de peisaje pitorești, arhitectură impresionantă și modul în care cultura se impregnează vizual.

Publicatia Travel and Leisure a realizat un top al celor mai frumoase orășele turistice sau sate din lume.

Gordes, Franța

Gordes tinde să fie plin de turiști în timpul lunilor de vară. Dar îi poți învinovăți pe vizitatori că vor să se cufunde în magia unuia dintre cele mai frumoase sate din Franța, dacă nu din lume? Cocoțat pe o stâncă înaltă deasupra văii, este o destinație de neratat, cu străduțe pietruite, biserici și o mănăstire punctată de câmpuri de lavandă care parcă au fost culese din paginile unei cărți de povești.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Shirakawa-go – Japonia

Satul de vis Shirakawa-go, situat in districtul Ono din Japonia, este printre cele mai înzaăpezite locuri de pe planetă. Inscrise în Patrimoniul UNESCO, zonele istorice Shirakawa-gō și Gokayama sunt exemple remarcabile de așezări tradiționale umane, care sunt perfect adaptate la mediul economic și social. Caracteristica principală a acestor case este un acoperiș înalt triunghiular din paie. Clădirile construite în stilul ,,Gassho-zukuri” seamănă cu mâinile care se roagă.

Giethoorn, Țările de Jos

Aproape 2.800 de oameni numesc Giethoorn (,,Veneția Țărilor de Jos”) acasă. Acest sat idilic se află în provincia olandeză Overijssel, situată în nord-estul Olandei. Așezarea este lăudată pentru canalele săpate manual, cele 176 de poduri care leagă mica insulă de continent, pentru pisteile de mers pe jos și de biciclete, precum și pentru casele cu acoperiș de paie care datează din secolul al XVIII-lea. Pentru că o astfel de infrastructură nu suportă mașini, locuitorii (și cei aproape un milion de turiști care vin aici anual) se deplasează navigând, mergând pe jos și cu bicicleta.

Stepantsminda, Georgia

Amplasat de-a lungul Georgian Military Road, Stepantsminda, denumit în mod obișnuit Kazbegi, este o localitate din Munții Caucaz din nord-estul Georgiei. Este celebră pentru biserica Gergeti Trinity, din secolul al XIV-lea, care este situată la o altitudine de 7.119 de picioare deasupra nivelului mării și pentru vârful mamut acoperit de zăpadă al Muntelui Kazbek.

Oia – Grecia

Există mai multe motive pentru care turiștii se adună în fiecare vară în Oia, în vârful nord-vestic al insulei Santorini, transformând acest mic sat de pescari într-un adevărat punct fierbinte. Da, numărul mare de turiști atrage critici din partea localnicilor și a vizitatorilor, dar este greu de învinovățit pe oricine care vrea să vadă casele albicioase din Ciclade agățate de stânci, Marea Egee strălucitoare, faimoasa caldera și apusurile de soare în nuanțe de șerbet.

Cherrapunji – India

O lume complet diferită de haosul neîntrerupt al orașelor mari precum Mumbai și Kolkata, Cherrapunji, cunoscut și sub numele de Sohra, prezintă o latură mult mai boemă a Indiei. Cherrapunji se află la 1 300 de metri deasupra nivelului mării și este situat în dealurile de Est Khasi din țărmul indian Meghalaya (,,Țara nopților” în sanscrită). Este cunoscut ca locul cel mai umed pe Pământ.

Guatapé – Columbia

La doar două ore la est de Medellín se află probabil cel mai colorat oraș din lume. Fiecare fațadă a clădirilor din Guatapé este diferită, proprietarii folosind ca și elemente pentru decorare bucăți de gresie în culori aprinse și desene supradimensionate. Tot aici se află și o rocă imensă, La Piedra Del Peñol, care poate oferi vizitatorilor o vedere a întregului peisaj iar dacă faceți sporturi nautice aici e locul ideal.

Stowe – Vermont

Dintre numeroasele orașe frumoase din statul Green Mountain, Stowe din nordul Vermont-ului continuă să uimească cu podurile acoperite, arhitectura prin excelență din New England și cu peisaje uimitoare care se schimbă la fiecare sezon. Este o lume de vis de iarnă cu cascada înghețată Bingham, pârtiile de schi, traseele de schi fond și patinaj pe gheață. E de mers și primăvara pentru că peisajele sunt fantastice.

Ban Rak Thai – Thailanda

Cu o populație sub 1.000 de locuitori, Ban Rak Thai este definiția perfectă a unui oraș mic adormit. Îndepărtatul sat aflat în nord-vestul Thailandei este pur și simplu uimitor, și asta și pentru că nu este invadat de foarte mulți turiști și încă este foarte autentic. Dacă ajungeți aici, vă puteți bucura de un peisaj superb: munții luxurianți, plantațiile de ceai și casele cu felinare tradiționale chinezești.

Portofino – Italia

În timpul verii, călătorii ajung în enclava de coastă plină de farmec din Portofino pentru a admira casele în nuanțe pastelate, pentru a se minuna de megayactele din port și pentru a bea Negronis în barurile strălucitoare de pe Piazzetta. Poteca care duce la Castello Brown oferă priveliști impresionante ale orașului și ale mării. Cu puțin noroc, s-ar putea să reușiți să obțineți o rezervare la restaurantul La Terrazza at Splendido, A Belmond Hotel, pentru a învârti spaghete pe o terasă acoperită de glicine cu vedere la golful strălucitor.

Grindelwald, Elveția

Situat în Bernese Oberland, satul Grindelwald reflectă o versiune idealizată a stațiunii de schi elvețiene cosmopolite pe care o veți vedea într-o broșură de călătorie sau pe o carte poștală, cu vârfuri acoperite de zăpadă, pârtii pregătite pentru toate nivelurile de îndemânare și ghețari strălucitori. Când sezonul de zăpadă se încheie, farmecul său alpin revine în centrul atenției sub forma unor trasee de drumeții și trasee naturale. Căutătorii de aventură vin să abordeze vârfurile înalte, mai exact fața nordică a muntelui Eiger.

Lake Placid, New York

Lake Placid este un sat liniștit și pitoresc din Munții Adirondack din New York, care se află în jurul unui lac idilic. Dincolo de frumusețea apei, are dealuri, păduri dense, pajiști și o stradă principală drăguță. O medie anuală de 103 centimetri de zăpadă pulverulentă transformă această minunată escapadă din nordul statului într-un adevărat glob de zăpadă, care se pretează la activități în aer liber, cum ar fi schiul de fond. Când toată înghețata se topește, este timpul să mergeți pe traseele pitorești pentru priveliști magnifice. Nu ratați privitul frunzelor în toamnă.

Bacalar, Mexic

Călătorii care doresc să se îndepărteze de aglomerație și să fie martorii unor peisaje minunate vor adora Bacalar, un Pueblo Mágico (sau Orașul Magic) situat în apropiere de granița dintre Mexic și Belize. Orașul relaxat se află pe spectaculosul lac Bacalar, supranumit Laguna celor șapte culori pentru nuanțele sale aparent nesfârșite de albastru. Dincolo de al doilea cel mai mare lac de apă dulce din Mexic, există câteva structuri istorice interesante, cum ar fi fortul din secolul al XVIII-lea și biserica parohială San Joaquín, precum și activități orientate spre ecologie.

Moulay Idriss Zerhoun, Maroc

Chefchaouen este renumit pentru nuanțele sale albastre instagramabile. Dar orașul Moulay Idriss Zerhoun, mai discret și mai labirintic, din regiunea Fès-Meknès din nordul Marocului, merită cu siguranță atenție. Întinzându-se pe doi versanți la poalele Muntelui Zerhoun, această destinație sfântă găzduiește unul dintre cele mai importante situri din țară, mausoleul domnitorului Idris I. De asemenea, are multe scări, alei și terase pentru o vedere de ansamblu.

Ilulissat, Groenlanda

Ilulissat seamănă cu un platou de filmare, cu fiordul de gheață Ilulissat, aisbergurile care se înalță în Golful Disko și casele multicolore. Pe cât de mult frumusețea sa cinematografică îi face pe vizitatori să facă o dublă privire și să se întrebe dacă nu cumva este un produs al efectelor speciale de la Hollywood, vă asigurăm că acest oraș de coastă din vestul Groenlandei este real. De asemenea, vizitatorii pot aștepta cu nerăbdare să vadă luminile nordice dansând iarna și soarele de la miezul nopții când vine vara.

Rothenburg ob der Tauber, Germania

Puține locuri emană fantezia și splendoarea lui Rothenburg ob der Tauber. Acest sat de basm situat de-a lungul legendarului Drum Romantic din Germania, în regiunea Franconia din Bavaria, oferă străduțe pietruite ca-n timp și arhitectură medievală – inclusiv case cu colț de lemn și un castel de poveste – precum și priveliști pline de frunze din toate părțile. Excursioniștii de o zi vin odată cu teritoriul încântător, dar nici măcar aglomerația nu diminuează strălucirea.

Marsaxlokk, Malta

Dacă ți s-ar cere să desenezi un port de pescuit perfect, probabil că acesta ar semăna foarte mult cu Marsaxlokk. Situat în partea de sud-est a Maltei, acest sat practic neatins îi răsfață pe călători cu o doză majoră de istorie și de carismă de coastă. Ambarcațiunile tradiționale malteze luzzu plutesc în port, promenada de pe malul mării este presărată cu restaurante care servesc captură proaspătă a zilei, iar ritmul de viață pare minunat de relaxat.

Frigiliana, Spania

Unele locuri îți taie răsuflarea după ce le vezi pentru prima dată, iar Frigiliana face parte din această categorie. Cumva, împotriva tuturor șanselor, această frumoasă bijuterie ascunsă pe dealurile din sudul Spaniei încă nu a fost cucerită de turiști. Aceasta este o veste bună pentru călătorii dornici să se plimbe prin labirintul de străduțe minunate din orașul vechi, să deguste tapas și să bea vin local în timp ce privesc liniștiți apusul soarelui.

San Sebastian Bernal, Mexic

Sprijinit de un monolit de rocă vulcanică care se ridică din deșertul înalt și desemnat ca Pueblo Mágico, San Sebastián Bernal este un sat pitoresc din munții centrali din statul mexican Querétaro. Străzile pietruite și fațadele colorate acționează ca un contrapunct hipnotizant față de fundalul bolovanului sacru și imensitatea peisajului arid care îl înconjoară în toate direcțiile. Este un loc în care frumusețea naturală, cultura și tradiția se unesc în cel mai încântător mod.

Banff, Canada

Orașul alpin Banff, cu o atracție infinită, este o destinație preferată pentru schi și unul dintre cele mai frumoase locuri, indiferent de anotimp. Pe lângă faptul că se pot da (sau face drumeții) pe pârtii, călătorii pot admira vârfurile Munților Stâncoși de pe Banff Avenue în timp ce cumpără suveniruri, pot observa animalele sălbatice din Parcul Național Banff și se pot îmbăia în izvoarele termale. Iar Fairmont Banff Springs – denumit cu adorație ,,Castelul din Munții Stâncoși” din Canada – oferă vizitatorilor un cadru de poveste pentru a rămâne peste noapte.

Whitefish, Montana

Acest orășel din Munții Stâncoși din nord-vestul statului Montana are un teren acoperit de zăpadă pentru schi, snowboarding și schi fond. Când vine vara, traseele pentru drumeții și ciclism, râurile care izvorăsc și lacul Whitefish fură spectacolul. Este, de asemenea, poarta de acces către vârfurile și văile sculptate de ghețari din Parcul Național Glacier.

Byron Bay, Australia

Departe de a trece neobservată, Byron Bay este o enclavă de coastă situată. Este renumită pentru că găzduiește farul iconic Cape Byron Lighthouse, iar balenele cu cocoașă înoată prin apele turcoaz între iunie și noiembrie.

Orașul de piatră din Zanzibar, Tanzania

Orașul de piatră din Zanzibar, clasat pe lista UNESCO, este un centru de culturi distincte și interconectate care datează de secole, iar orașul de piatră din Zanzibar este un exemplu impresionant de port comercial de coastă swahilian, care s-a păstrat în stare impresionantă. Lucrurile au rămas în mare parte la fel de sute de ani. Acest lucru le permite vizitatorilor să aprecieze mai bine farmecul durabil al străzilor sale labirintice și al caselor vechi și frumoase.