• Siturile sunt copleșite de afluxul de turiști, consecințele se reflectă asupra mediului.
  • Ministerul Turismului înființează un Observator Național al Obiectivelor Turistice.
  • Parisul, cu monumentele și muzeele sale, rămâne cel mai aglomerat.
  • Étretat, cu o populație de 1.200 locuitori, a înregistrat în 2023 aproximativ 1,5 mil. vizitatori.

Franța se pregătește pentru un nou sezon de supraturism în această vară. Pentru a face față afluxului de turiști, principalele destinații au introdus sau introduc restricții.

Potrivit guvernului, 80% din activitatea turistică în Franța este concentrată pe doar 20% din teritoriu. Unele site-uri se trezesc astfel copleșite de afluxul de turiști. Consecințele sunt numeroase în special asupra mediului dar și pe piața de închiriere, și până la urmă asupra experienței vizitatorilor.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Ministerul Turismului anunță înființarea unui Observator național al obiectivelor turistice până la sfârșitul anului. Inițial, vor fi identificate aproximativ cincisprezece situri cu scopul de a avea o diversitate semnificativă în locurile selectate (parcuri naturale, monumente etc.) și va încerca să redirecționeze fluxul de vizitatori.

Care sunt cele mai vizitate situri

Parisul este cel mai aglomerat. Plăcerea vizitei este afectată de înghesuiala de nedescris de peste tot. Dar dincolo de evidențe, exista o listă cu destinații naturale care sunt extrem de afectate. Étretat, unul dintre cele mai populare situri din Normandia pentru plaja și stâncile sale. Acest sat normand se confruntă cu turismul internațional datorită serialelor și rețelelor de socializare. Pentru o populație de 1.200 de locuitori au fost înregistrați anul trecut 1,5 milioane de vizitatori, adică până la 10.000 de persoane pe zi.


Mont-Saint-Michel în Atlantic este a doua destinație turistică din Franța. Are o populație de 50 locuitori și 3 milioane de vizitatori pe an. Insula Bréhat din Bretania este în fruntea luptei împotriva supraturismului. În 2023, municipalitatea a înființat un indicator al numărului de vizitatori în timpul verii . Accesul a fost limitat la 4.700 de pasageri pe ambarcațiuni, de luni până vineri, între orele 8:30 și 14:30.


4 Insula Noirmoutier din Vendéea este invadată de turiști în fiecare vară. Aleșii locali cer stabilirea unei taxe care să permită reglementarea turismului pe insulă și finanțarea acțiunilor de conservare a mediului
Printre consecințele supraturismului: sunt citate degradarea spațiilor naturale și gestionarea apei potabile.
5 Duna Pilat, pe fațadă Atlantica în sud vestul Franței este un sit excepțional clasat în topul celor mai frumoase plaje din lume. Este un sit natural fragil. Ecosistemul său este greu de conservat în fața fluxurilor turistice Prima consecință este eroziunea.

Pe Mont-Blanc din Alpi, cel mai înalt vârf din Europa de Vest, autoritățile au decis o limită de maximum 214 persoane în fiecare zi, de la jumătatea lunii mai până la sfârșitul lunii septembrie. Și Parcul Național Calanques de lângă Marsilia, un teritoriu fragil foarte popular care se confruntă cu degradarea ecologică ireversibilă a sitului, cu risc pentru biodiversitate și peisajele sale. Accesul este acum limitat la 400 de vizitatori pe zi.

Citește și