• Barcelona este o destinație de top pentru fine dining cu preparate mediteraneene.
  • În Dublin, descoperă gusturi autentice irlandeze precum stridiile cu bere Guiness.
  • Berlinul oferă diversitate culinară, de la currywurst la preparate din bucătăriile exotice.
  • În Londra, ritualul ceaiului și restaurantele de lux îți completează experiența.
  • Bordeaux este locul ideal pentru iubitorii de fructe de mare și vinuri fine.

Unde mergi azi și ce mănânci azi? City break-urile culinare sunt escapade perfecte pentru gurmanzi. Poți descoperi gusturi autentice: tapas în Barcelona, fish and chips în Dublin, ceaiul englezesc în Londra sau paste carbonara în Roma.

Fiecare oraș își arată personalitatea prin preparatele locale. O planificare atentă poate crea o experiență memorabilă, plină de delicii culinare și vizite culturale.

Cum ar trebui să își planifice un gurmand un city break pentru a descoperi preparatele locale fără să rateze atracțiile turistice?

„Eu, cu soția, când ne planificăm o vacanță, ea tot timpul are grijă să vizuăm toate atracțiile turistice, eu mă ocup de partea de mâncare. 

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Pe partea de mâncare caut restaurante, nu neapărat în centrul orașelor, acele tourist trap, caut restaurante puțin mai la margine sau cele mai bune variante sunt cele recomandate de localnici.

Bineînțeles, fac un studiu înainte, mă uit pe YouTube la filmulețe cu turiști care merg în orașele respective, ce mănâncă, caut restaurantele pe TripAdvisor, pe Google, să văd ce recenzii au, ce mâncare fac și cel mai important feedback îl cer gazdelor. 

Gazdelor unde mă cazez, pentru că tot timpul recomandă restaurante excelente și restaurante locale unde merg ei”, a declarat Alex Strugari, bucătar șef Stradale.

Ce face un preparat local să devină emblematic pentru un oraș sau o regiune?

„În primul rând, sunt preparate care se consumă în acele localități de secole, ajută colaborarea cu autoritățile locale la promovarea regiunii și promovarea preparatului în sine, iar în al doilea rând, bucătarii, prin meniurile restaurantelor unde activează, pot promova aceste preparate.

De exemplu, în Cluj avem o breaslă a bucătarilor unde toți vrem, ne adunăm și vrem să promovăm varza la Cluj și friptura de turda. Și toți vrem ca în restaurantele noastre să se regăsească aceste produse sub diferite forme.

Fie că este un restaurant tradițional în care punem varianta clasică, fie că este un restaurant de fine dining în care reinterpretăm rețeta, dar ținem să avem același gust”, a declarat Alex Strugari, bucătar șef Stradale.

Cum echilibrezi tradiția cu inovația în preparatele pe care le creezi?

„În primul rând, la crearea unui preparat, mă duc la gusturile din copilărie. De exemplu, mâncam un papricaș de pui, care este specific zonei noastre, și mă gândesc la gustul pe care îl dădea bunica mea, după care mă gândesc cum să-l pot prezenta sub o formă care să fie atractivă clientului, să nu fie forma clasică de tocană.

Și de acolo căutăm și facem probe și gustăm și gustăm și gustăm și facem probe din nou. Important este să lucrăm cât mai mult ca gustul să fie același, iar forma în farfurie să fie diferită. 

Clientul când gustă preparatul să nu-și dă seama practic că este preparatul tradițional, dar gustul să-l poate să deschidă acea cutiuță cu amintiri”, a declarat Alex Strugari, bucătar șef Stradale.

Citește și