• Grecia a închis frontierele, mai puțin cel mai mare punct de trecere.
  • Kulata rămâne singurul punct de trecere deschis.
  • Toți românii care merg pe șosea spre Grecia nu vor mai fi izolați 24 de ore.

UPDATE

MAE anunţă că s-a creat un flux separat pentru maşinile înmatriculate în statele UE, la intrarea în Grecia. Autorităţile din Grecia caută şi alte soluţii pentru ca oamenii să nu mai stau ore în şir la coadă.

MAE a emis următorul comunicat privind situația cu care se confruntă românii al grantițele Greciei.

Recomandări

VA CÂNTA CELINE DION LA JO?
CE VREA NETANYAHU DE LA SUA
WHATSAPP VINE CU NOI AVATARE
CHARLES INVESTEȘTE ÎN ELICOPTERE
TE CONFRUNȚI CU MAHMUREALĂ EMOȚIONALĂ?
CANICULA LOVEȘTE INDUSTRIA HORECA

În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Republica Elenă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situaţia cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în tranzit către Grecia.

Conform Ministerul Afacerilor externe (MAE), Aurescu a făcut apel pentru găsirea unor soluţii pentru reducerea timpului de aşteptare şi evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră şi a sugerat deschiderea şi altor puncte de frontieră, având în vedere începerea sezonului turistic.

„În context, a menţionat ponderea importantă a turiştilor români în Grecia şi necesitatea asigurării condiţiilor optime pentru ca aceştia să poată ajunge în cele mai bune condiţii la locul de petrecere a vacanţei. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins de urgenţă demersuri pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât şi pe lângă Ambasada Greciei la Bucureşti, solicitând autorităţilor elene identificarea rapidă a unor soluţii care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas”, transmite MAE.

Partea elenă a transmis că are în atenţie situaţia creată la frontieră şi că acţionează pentru identificarea de soluţii pentru fluidizarea circulaţiei, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autorităţile bulgare.

O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Grecia s-a speriat de numărul mare de turiști de pe autostrazi, așa că a închis toate granițele, mai puțin cel mai mare punct de trecere – Kulata. A luat noile măsuri cu scopul de a limita numărul de turiști.

Totuși, vestea bună e că dacă mergi în Grecia nu vei mai fi izolat 24 de ore. Vestea proastă e că grecii renunță la această masură însă închid toate frontierele, mai puțin Kulata, mai exact drumul spre Grecia de la Sofia, prin Blagoevgrad și Sandanski.

300,000 de români sunt așteptați în Grecia în vara lui 2020. Premierul Mitsotakis a anunțat că Grecia vrea să fie cea mai sigură țară din lume. A deschis aeroporturile din insule și alte orașe în afară de Atena, iar primele două săptămâni sunt declarate un succes. O singură problemă va fi în această vară: fără beach baruri deschise pentru că sunt prea aglomerate și acolo acționează coronavirusul.

Românii aflați la punctul de trecere de la Kulata spun că timpul de așteptare este de o oră.