• Salvamontiștii le recomandă turiștilor să verifice prognoza meteo înainte să-și facă planuri în zonele de munte.
  • Salvamont România: În 24 h au fost înregistrate 17 apeluri pentru intervenție.
  • Salvamont România: 25 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore.

La munte, ai liber la distracție. Sezonul de schi la Păltiniș e oficial deschis. Fie că vrei să petreci o zi pe pârtie sau să faci o drumeție, nu uita, iarna îți aduce și provocări. De la echipamentul potrivit pentru zăpadă, până la măsurile de siguranță necesare, fiecare detaliu contează.

Care sunt cele mai importante reguli de echipare pentru o drumeție pe munte în sezonul de iarnă?

„Chiar dacă sezonul de iarnă, din punct de vedere calendaristic, încă nu a început, să știți că la munte iarna este în toi. Vorbim de un strat de zăpadă consistent în partea superioară, vorbim de temperaturi foarte scăzute și iarăși vorbim de un timp de lumină foarte scăzut. Deci cei care aleg să facă activități și în principal aleg să se plimbe în zona montană, mai ales în zona montană superioară, trebuie să țină cont de aceste aspecte. 

Zăpada face ca pe lângă pericolul de avalanșă să existe și o dificultate în înaintare și o lipsă de aderență. Faptul că temperaturile au scăzut foarte mult fac ca să existe necesitatea unui echipament adecvat. 

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

Echipamentul adecvat pleacă întotdeauna de la bocanci, dacă până acum mai puteam vorbi și de o pereche de semighete, de acum în condiții de iarnă nu putem vorbi decât de bocanci și un echipament care să asigure confortul termic în aceste zile friguroase. Să știți că cea mai mare parte a frigului se pierde prin zona extremităților, deci trebuie să aibă mânuși, în zona capului și a gâtului, deci trebuie protejate și aceste zone.

Și faptul că timpul de lumină a scăzut foarte mult în momentul în care fac alegerea traseului și își planifică traseul, trebuie întotdeauna să-și ia și o marjă de timp pentru a nu se trezi prinși de lăsarea întunericului”, a declarat Cătălin Petrescu, salvamontist, pentru Aleph News.

Pentru începători aveți ceva recomandări suplimentare?

„Sezonul de schi e gata să înceapă, iar cei începători trebuie să știe că au nevoie de un echipament adecvat. Și ca și în cazul drumeților și ca în cazul oricărei activități montane, acest echipament adecvat în cazul schiorilor și a snowboarderilor trebuie dublat și de un echipament de protecție. Din care nu trebuie să lipsească casca, ochelarii de schi, protecția de coloană și mănușile.

Totodată, așa evităm și accidentările pe pârtie. Bineînțeles, echipamentul de protecție este de a evita și de a minimiza accidentările în cazul în care acestea există. În momentul în care își închirează echipament sau își cumpără echipament nou, trebuie să știe că acesta trebuie reglat. Dar reglajul trebuie să-l facă la un service specializat. Deci să nu se apuce ei să facă aceste reglaje pentru că ele țin de siguranță.

Și nu în ultimul rând, le recomandăm întotdeauna să apeleze cu încredere la un instructor de schi sau de snowboard autorizat. Pentru că acesta va ști cum să-i învețe să schieze și ce pârtii să aleagă astfel încât aceștia să fie în siguranță. 

Iar dacă ignoră acest sfat și nu își iau un instructor de schi, să se asigure că rămân întotdeauna pe pârtiile destinate începătorilor. Deci, în niciun caz să nu meargă pe pârtile de nivel superior pentru cei care au avansat”, a declarat Cătălin Petrescu, salvamontist, pentru Aleph News.