• Insulele Baleare încep să pună limite turismului de masă din care trăiesc din anii ’60 încoace.
  • Cu peste 625.000 de locuri turistice la o populație de 1,2 milioane de locuitori, are una dintre cele mai mari densități turistice din Marea Mediterană.
  • Instituțiile politice din insule speră că aceste măsuri vor pune capăt sentimentului de saturație. Cu toții sunt de acord că arhipelagul trebuie împiedicat să moară de succes.

Insulele Baleare încep să pună limite turismului de masă din care trăiesc din anii ’60 încoace, anunță El Pais. Cu peste 625.000 de locuri turistice la o populație de 1,2 milioane de locuitori, are una dintre cele mai mari densități turistice din Marea Mediterană. Peste 16 milioane de vizitatori sosesc în fiecare an pe cele patru insule, consumând apă, generând deșeuri, blocând drumurile și umplând plajele idilice.

Este acesta prețul care trebuie plătit pentru a trăi din turism? Cetățenii insulelor încep să creadă că nu este așa, iar administrațiile arhipelagului au ajuns la concluzia că este necesar să se oprească și să elaboreze un nou model care să nu implice creșterea numărului de turiști în fiecare an, ci mai degrabă stabilirea unor limite pentru turism.

Măsuri de limitare pentru a opri turismul de masă

În ultimii ani, au fost luate măsuri de limitare pentru a pune capăt modelului de turism de masă. În Formentera, aceasta va fi a patra vară în care se va impune o cotă zilnică de vehicule care intră pe insulă. Doar 10.956 de vehicule au voie să intre, inclusiv mașini și motociclete, ca urmare a problemelor grave cauzate de supraaglomerarea traficului rutier pe o insulă cu o populație de doar 12.000 de locuitori.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Experiența a fost un succes, iar dezbaterea s-a extins și pe insula învecinată Eivissa, unde Consellul a cerut, de asemenea, să limiteze sosirea vehiculelor. Un studiu realizat de această instituție estimează că în timpul verii sunt 180.000 de vehicule. Aceasta reprezintă mai mult de o mașină pe cap de locuitor, „ceva nesustenabil”, potrivit președintelui Consellului, Vicent Marí, care solicită restricții pentru a limita această presiune enormă.

Saturația drumurilor a obligat la luarea unor măsuri rapide în tot arhipelagul. În timpul verii, nu este posibil să se ajungă cu mașina pe plaja Benirràs din Eivissa, nici la Capul Favaritx din Menorca, nici în peninsula Formentor din Mallorca, locuri emblematice pentru fiecare dintre aceste insule. La aceste locuri se poate ajunge doar cu autobuzul de transfer.

Instituțiile politice din insule speră că aceste măsuri vor pune capăt sentimentului de saturație care a început să pătrundă în societatea balerică. Cu toții sunt de acord că arhipelagul trebuie împiedicat să moară de succes.