- Un sistem de metrou din Salonic a fost deschis oficial sâmbătă, prezentând artefacte antice descoperite în timpul construcției.
- Construcția metroului a început în 2006 și a fost întârziată de descoperirile arheologice, inclusiv o piață bizantină și un cimitir roman.
- Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că proiectul este nu doar o lucrare publică, ci și un muzeu subteran.
- Finalizarea metroului a durat aproape 20 de ani din cauza problemelor financiare cauzate de criza datoriilor din Grecia.
Un sistem de metrou din Salonic, al doilea oraș al Greciei, a fost deschis oficial sâmbătă, stațiile sale prezentând aceleași artefacte antice care aproape au deraiat finalizarea proiectului, conform Reuters.
Advertisment
Un muzeu subteran
În timpul construcției, care a început în 2006, muncitorii au descoperit o piață din epoca bizantină, un cimitir roman și alte comori ale istoriei lungi și variate a orașului.
Descoperirile au blocat progresul metroului și au ridicat întrebări cu privire la modul în care orașul se va moderniza, protejându-și în același timp trecutul bogat. Răspunsul a fost acela de a îmbina cele două aspecte prin expunerea artefactelor descoperite pentru ca navetiștii din zilele noastre să se poată bucura de ele.
Recomandări
„Acesta nu este doar un proiect de lucrări publice, care este incredibil de important pentru oraș. Este și un muzeu”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis înainte de a vizita vineri stația Venizelou pentru un tur privat.
„Este probabil unic în lume. Vom trece printr-un muzeu subteran pentru a ajunge la tren”.
Finalizarea metroului a durat aproape 20 de ani, în parte din cauza problemelor de finanțare din timpul crizei datoriilor din Grecia din perioada 2009-2018. Este primul astfel de sistem din Grecia, în afara Atenei.
Constructorii au trebuit să sape mai adânc decât era planificat inițial – până la 31 de metri (102 picioare) – pentru a se asigura că tunelurile trec pe sub descoperirile arheologice, potrivit antreprenorului proiectului.
„Este o oportunitate pentru Salonic de a deveni o a doua Romă, în ceea ce privește antichitățile”, a declarat Melina Paisidou, unul dintre arheologii care au descoperit relicvele subterane.
Citește și
- Donald Trump l-a ales pe Charles Kushner, dezvoltator imobiliar, pentru funcția de ambasador în Franța. Este prima numire oficială a unei rude în administrația sa
- Ion Cristoiu: Dictatura trăncănelii
- Mii de persoane vizitează locul asasinării lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah
Partenerii noștri