• Pe terenul unei familii islandeze a apărut un vulcan activ
  • Vulcanul ar putea rămâne activ ani buni
  • Vulcanul se află la o oră de mers cu mașina de Reykjavik – așa că poate deveni una dintre destinațiile de top ale Islandei

Familia islandeză care deține terenul pe care, în martie, a apărut un vulcan a primit oferte de la potențiali cumpărători interesați să dezvolte proprietatea pentru turism, relatează Bloomberg.

Proprietatea este de vânzare pentru prețul corect și am obținut deja cel puțin două oferte“, a spus coproprietarul Anna Thordis Gudmundsdottir într-un interviu. Ea este unul dintre cele 19 moștenitori care dețin ferma cunoscută sub numele de Hraun.

Mii de oameni s-au adunat pentru a vedea erupția. Unii chiar au făcut grill pe lavă. Fascinația pentru vulcan, care ar putea rămâne activ ani de zile, este așteptată să devină cea mai fierbinte destinație a țării, la propriu, când turismul se va relua. Proprietarii au colaborat cu autoritățile pentru a asigura accesul public în condiții de siguranță și nu au intenția de a limita traficul pedestru pe terenul lor, cu excepția cazului în care siguranța este compromisă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Legislația islandeză a protejat timp de secole dreptul oamenilor de a trece pe jos printr-o proprietatea privată. Totuși, creșterea turismului înainte de pandemie a declanșat o dezbatere cu privire la dreptul proprietarilor de terenuri de a colecta taxe de intrare de la vizitatori pentru multe dintre comorile naturale ale Islandei situate pe terenuri private.

Premierul Katrin Jakobsdottir a declarat pentru radioul local RUV că statul nu intenționează să cumpere terenul, dar că noilor proprietari ai terenului nu li se va permite să limiteze accesul publicului. „Statul acordă fonduri pentru asigurarea construcției și accesului, dar condiția prealabilă este ca accesul publicului să fie asigurat“.

Guvernul a alocat 70 de milioane de coroane (564.000 de dolari) din fonduri publice pentru construirea infrastructurii și pentru supraveghere la fața locului.

Proprietarii de terenuri au dreptul de a colecta o taxă pentru serviciile furnizate de terenurile lor, oferind oportunități de afaceri profitabile în jurul unor atracții turistice căutate. Actualii proprietari se așteaptă ca site-ul să aibă în cele din urmă un centru de servicii și o parcare și că licențe exclusive vor fi eliberate companiilor de turism pentru vizite la locul erupției sau pentru a ateriza în apropiere cu elicoptere, potrivit unei note trimise ministrului turismului.

Terenul este deținut de aceeași familie de generații. Gudmundsdottir a spus că familia a luat în calcul vânzarea terenului de-a lungul anilor, deși nu l-a promovat niciodată. Vărul ei, Sigurdur Gudjon Gislason, președintele asociației proprietarilor Hraun, a declarat săptămâna trecută la postul local de televiziune Stod 2 că cumpărătorii interesați sunt dispuși să cumpere o parte din teren sau în întregime, dar nu a vrut să discute despre prețul cerut.

Unde se află proprietatea

Geologii au spus că erupția ar putea dura mult timp, chiar și ani. Vulcanul se află la o oră de mers cu mașina de Reykjavik – așa că poate deveni una dintre destinațiile de top ale Islandei. De asemenea, se află chiar alături de faimoasa Lagună Albastră din Islanda.

Noua erupție și limitarea pandemiei în Islanda au adus deja turiști. Sejururile în hoteluri ale străinilor în aprilie aproape s-au triplat față de anul trecut, potrivit statisticilor.