• OMS spune că ia în calcul un certificat electronic de vaccinare.
  • Specialiștii nu recomandă un document care să arate dacă ai trecut prin boală.
  • Mai multe companii aeriene au cerut deja un astfel de certificat.

Ca să putem călători dintr-o țară în alta, s-ar putea să avem nevoie de un certificat electronic de vaccinare. O spune un reprezentant al filialei europene a OMS. Însă, nu este o idee nouă, câteva companii aeriene ceruseră deja asta. Dar și președintele chinez.

„Estonia și Organizația Mondială a Sănătății lucrează încă din luna octombrie la un proiect-pilot al certificatului digital de vaccinare. Smart Yellow Card îi spun ei, un card inteligent care ar trebui să vină ca o completare al programului Covax și care face mai ușoară urmărirea datelor medicale. managerul european al programului OMS pentru vaccinare a declarat că se analizează folosirea tehnologiei în combaterea Covid, inclusiv modul în care OMS poate colabora cu statele membre pentru acest certificat electronic de vaccinare. Nu e prima dată când se discută de un astfel de document. Această inițiativă nu trebuie să dea și mai multe bătăi de cap țărilor și că ar trebui să respecte legilațiile interne și să asigure trecerea frontierelor fără probleme”, a transmis Ilinca Nazarie, corespondent Aleph News.

De ce nu recomandă un astfel de pașaport

Asociația Internațională de Transport Aerian a propus și ea un pașaport Covid printr-o aplicație ce urmează să fie dezvoltată de IATA care este prevăzută să includă date despre testările Covid, despre vaccinare, dar și despre regulile de intrare pe teritoriul unui stat. În felul acesta se poate demonstra că o persoană nu este infectată cu Covid, dar aici se ridică din nou problema privind datele personale. Nu este foarte clar în acest moment cât de obligatorie va fi această recomandare pentru România, însă un alt reprezentant al OMS spune că agenția nu recomandă pașapoartele de imunitate pentru cei care s-au vindecat de Covid, pentru că există posibilitatea unei reinfectări”, a adăugat Ilinca Nazarie.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE