• Locuitorii au avut întotdeauna o bănuială că sub aceste ape se află ceva special.
  • În secolul al XIX-lea au fost găsite ocazional relicve romane antice.
  • În 2002, situl a fost deschis pentru public și a devenit unul dintre puținele parcuri arheologice subacvatice din lume.
  • Vizitatorii pot vedea structurile prăbușite, mozaicurile antice și statuile incredibil de bine conservate ale orașului.

Localnicii au avut întotdeauna o bănuială că sub aceste ape se află ceva special. În secolul al XIX-lea au fost găsite ocazional relicve romane antice, iar în anii 1920, descoperirea unor prestigioase sculpturi din marmură în timpul unei operațiuni de dragare în largul Pozzuoli a stârnit atât de mult curiozitatea liderului fascist Benito Mussolini încât acesta a sugerat să dreneze zona pentru a vedea ce alte comori ar putea apărea, relatează The Guardian.

Apoi, într-o zi senină din anii 1940, Raimondo Baucher, un pilot al forțelor aeriene italiene, a observat ceea ce a descris ca fiind un „ciudat oraș fantomă” în timp ce zbura la joasă înălțime deasupra a ceea ce a fost odată portul Portus Julius. Fotografiile aeriene realizate de Baucher, care a fost, de asemenea, un pionier al scufundărilor libere, au identificat cu o claritate excepțională forma zidurilor, a coloanelor de marmură, a drumurilor, a digurilor și a pavajelor elaborate.

Comparat cu Sodoma și Gomora

În Geneza există o relatare interesantă a modului în care Dumnezeu a distrus orașele Sodoma și Gomora. Relatarea indică faptul că motivul pentru care Dumnezeu a provocat distrugerea s-a produs din cauza existenței unei societăți decadente și imorale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oricât de incredibil ar părea, în timpul Imperiului Roman s-a întâmplat ceva asemănător, dar de data aceasta natura a fost cea care s-a ocupat de distrugerea unui „oraș păcătos”. Ne referim la vechiul oraș Baiae (sau Bayas), pe care unii au ajuns să-l numească „Camplo Flégreos”, din cauza prezenței câmpurilor vulcanice din regiune.

Baiae: Un oraș splendid

Conform unor descrieri făcute de istorici, Baiae era un oraș splendid, de o mare frumusețe naturală. Atât de mult încât, în jurul secolului al II-lea î.Hr., membrii de rang înalt ai nobilimii romane au decis să construiască vile în zonă pentru a-și petrece vacanțele.

Clima orașului, precum și peisajul, apele cristaline care delimitau coasta și băile termale, erau principalele atracții ale orașului Baiae. Poziția sa este la doar 30 de kilometri de Napoli, relativ aproape de coasta de vest a Italiei.

Se estimează că, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, în Baiae s-au stabilit împărați romani precum Nero și Hadrian, precum și militari, poeți și scriitori. Aceste personalități renumite au transformat locul într-o stațiune de vacanță aristocratică pentru cea mai înaltă elită a vremii.

Celebru pentru poveștile sale de intrigi

Unii cercetători ai istoriei Baiae susțin că orașul este faimos pentru „unele povești de intrigi” care au zguduit Imperiul Roman. De exemplu, se spune că Iulia Agrippina ar fi plănuit moartea soțului ei, împăratul Claudius, pentru ca fiul lor, Nero, să ajungă la putere la Roma.

Un alt zvon celebru din Baiae are legătură cu Cleopatra, care a fugit din oraș cu propria barcă după ce a aflat de moartea lui Iulius Cezar, în anul 44 î.Hr. Din păcate, la aceste povești se adaugă altele mult mai grave, care au legătură cu pofta și desfrâul carnal.

Orașul păcatului

Pe măsură ce timpul trecea, orașul a primit critici dure din partea diferitelor sectoare ale societății antice a Imperiului. Unii au mers atât de departe încât l-au descris drept „orașul pierzaniei și al viciilor” , întrucât locuitorii săi aveau tendința de a se defăta în cele mai josnice plăceri pământești.

Mulți dintre rezidenții săi aristocrați își permiteau luxul de a comanda sculpturi în marmură care făceau aluzie la plăcerea sexuală. În timp ce în timpul sărbătorilor de weekend, sărbătorile tumultoase erau frecvente, culminau cu satisfacerea celor mai iraționale dorințe.

În cele din urmă, în secolul al VIII-lea, Baiae a fost jefuită de sarazini și apoi a fost abandonată încet până când a fost uitată. Dar acesta nu va fi sfârșitul acestui splendid oraș care a rezistat secole întregi în mijlocul luxului. Soarta și natura i-au rezervat un alt sfârșit.

A cedat în fața activității vulcanice

De-a lungul secolelor, Baiae a fost zguduită de un fenomen natural cunoscut sub numele de bradism. Aceasta este o mișcare a solului cauzată atât de activitatea seismică vulcanică, cât și de acțiunea hidrotermală. Ca urmare, solul se poate ridica și coborî cu o frecvență relativă.

Din păcate, din acest motiv, o mare parte din orașul Baiae a fost scufundată sub ape – sfârșitul tragic al orașului este ironic! Pentru că ceea ce a fost obiectul frumuseții și gloriei sale s-a dovedit a fi principalul motiv al scufundării. Este vorba de coșurile sale vulcanice și de apele termale, atât de apreciate pentru proprietățile lor curative.

În 2002, situl a fost deschis pentru public și a devenit unul dintre puținele parcuri arheologice subacvatice din lume. Vizitatorii pot vedea structurile prăbușite, mozaicurile antice și statuile incredibil de bine conservate ale orașului, iar oamenilor li se permite chiar să se scufunde printre ruinele fascinante. Deși orașul nu mai este un centru turistic, apele sale încă mai ascund minuni.