• Bulgaria este una dintre cele mai nedescoperite țări din Europa de Est, de aceea este bine să fii pregătit atunci când pornești la drum.
  • Mulți oameni care vin în Sofia nu au nicio idee despre ce presupune acest oraș de fapt.
  • Dacă vă plănuiți să călătoriți cu mașina, trebuie să țineți cont de faptul că drumurile bulgare – autostrăzile și drumurile expres – sunt supuse taxelor.

Din ce în ce mai mulți oameni vizitează Bulgaria în fiecare an și nu e de mirare de ce. Această bijuterie nebăgată în seamă din Balcani se mândrește cu un amestec amețitor de natură și istorie care te va captiva din prima clipă.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Ce trebuie să știi înainte de a vizita Bulgaria? 

Ei bine, se știe că Bulgaria este una dintre cele mai nedescoperite țări din Europa de Est, de aceea este bine să fii pregătit atunci când pornești la drum. Iată 9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a vizita Bulgaria. 

  1. Combinația unică între peisajele uluitoare și bucătăria delicioasă

Bulgaria se mândrește cu o combinație unică între munți care îți taie respirația și o coastă de mare absolut superbă. Este una dintre cele mai vechi națiuni din Europa, iar moștenirea sa culturală se află printre primele 3 din lume.

Amplasarea Bulgariei a contribuit la diversitatea bucătăriei sale delicioase, care combină spiritul înflăcărat al Balcanilor cu parfumul blând al Mediteranei și este presărat cu generozitate cu picăturile de dragoste picante ale Orientului Mijlociu. Dacă adaugi faptul că toate acestea se oferă la prețuri rezonabile și cu servicii de top, vei obține următoarea destinație de călătorie.

  1. Metropola cu multiple fațete

Mulți oameni care vin în Sofia nu au nicio idee despre ce presupune acest oraș de fapt. Unii pleacă fascinați, alții plictisiți, alții dezamăgiți. În realitate, există câte ceva pentru toată lumea, dar trebuie să știi ce.

Acesta este un oraș cu caracter de la baruri excentrice la localuri creative. Sofia nu este pentru toată lumea, ea este o provocare pentru cei curajoși și neobosiți. Așa că trebuie să vii în Sofia aprovizionat cu carte, informații preselectate și spirit de descoperitor.

  1. Drumurile din Bulgaria sunt supuse taxelor 

Dacă vă plănuiți să călătoriți cu mașina, trebuie să țineți cont de faptul că drumurile bulgare – autostrăzile și drumurile expres – sunt supuse taxelor. Taxa de drum vine sub formă de vignetă. 

Vestea bună este că de acum vă puteți achiziționa vigneta pentru Bulgaria online, furnizând informații precum: datele vehiculului, durata și începutul călătoriei, numărul de înmatriculare a vehiculului și modalitatea de plată. Întregul proces este rapid și simplu, iar odată ce ați achitat vigneta puteți porni la drum imediat. Vigneta electronică vă va fi furnizată prin e-mail. 

  1. Mergeți la munte!

Mulți călători care vizitează Bulgaria se concentrează pe cele mai frecventate obiective turistice – orașele și coasta Mării Negre. Dar dacă vrei să cunoști „adevărata” Bulgarie, să guști mâncare adevărată, să vezi tradițiile autentice și să observi viața în aspectul ei cel mai tradițional, mergi la munte!

În timpul istoriei lungi și turbulente a Bulgariei, munții au fost locurile în care oamenii și-au putut păstra identitatea națională. De aceea, vei găsi arhitectură tradițională frumoasă în Koprivshtitsa, folclor uimitor în zona Bansko, mâncare tradițională gustoasă în jurul Kardjali și cele mai frumoase priveliști în fiecare dintre munții bulgari.

  1. Cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică se află în Bulgaria

Acesta este vârful muntelui Rila – vârful Musala, cu o înălțime de 2925 de metri. În ciuda înălțimii sale impresionante, Musala nu este atât de greu de urcat. Drumeția până la vârf durează aproximativ trei ore în direcție. Punctul de plecare al traseului este cabana Yastrebets. La cabană se poate ajunge cu telecabina din centrul stațiunii Borovets. Distanța dintre stațiunea Borovets și Sofia este de 70 km sau aproximativ o oră și 20 de minute de condus.

Așadar, dacă vii în Bulgaria și ai o zi liberă, poți să o dedici escaladării vârfului Balcanilor. Cu siguranță, vei fi răsplătit cu priveliști montane minunate și cu senzații uimitoare!

  1. Muntele Vitosha

La doar câțiva kilometri în afara centrului Sofiei, există un munte frumos numit Vitosha, care reprezintă o evadare perfectă din zgomotul și poluarea orașului aglomerat. Este minunat pentru schi în timpul iernii și pentru picnicuri și drumeții în timpul verii.

Poți ajunge la el cu bicicleta, cu mașina sau chiar cu autobuzul într-o oarecare măsură, apoi o plimbare frumoasă în natură te va duce la o priveliște magnifică a orașului de sus, care te poate lăsa fără cuvinte. Dacă îți place să faci drumeții, poți ajunge la cascada Boyana, unde te poți răcori și te poți bucura de aerul curat.

  1. Mergeți la Plovdiv

Plovdiv este al șaselea cel mai vechi oraș din lume și a fost selectat drept Capitală Europeană a Culturii în 2019. Iată câteva locuri care trebuie văzute în Plovdiv:

  • Kapana (Capcana) – cartierul creativ și alternativ;
  • Orașul vechi – locul istoric;
  • Canalul de canotaj (locul de desfășurare a regatelor) – cea mai mare facilitate sportivă din Balcani.

Și, nu în ultimul rând, nu uita să urci pe unele dintre dealuri pentru a vedea Plovdiv de sus! 

  1. Meșteșugurile unice realizate manual

În drum spre Bulgaria, asigură-te că lași mult spațiu liber în valiză pentru toate suvenirurile minunate pe care le vei cumpăra. Olărituri făcute manual, sculpturi în lemn, bijuterii, articole din piele, chiar și produse cosmetice pe bază de ulei de trandafiri și iaurt – alegerea este uluitoare, iar prețurile sunt o fracțiune din ceea ce ai plăti pentru un meșteșug și o originalitate similare oriunde altundeva în Europa.

  1. Țara în care da înseamnă nu și invers

Atunci când nu vorbești limba locală, te bazezi pe limba engleză și pe limbajul corpului. Există însă locuri precum Bulgaria, unde chiar și gesturile te pot induce în eroare și poți ajunge în situații amuzante. Când bulgarii vor să spună da, dau din cap în stânga și în dreapta, iar când vor să refuze, dă din cap în sus și în jos, adică contrar regulii generale. Este bine să cunoști acest fapt.

Pe scurt 

Vizita în Bulgaria îți poate deschide ochii, deoarece poți afla mult mai multe despre această țară extraordinară, despre istoria, oamenii și cultura ei. Cu siguranță vei aștepta să te întorci și să explorezi din nou acest mic colț de Europă.