Parlamentul European: „Țările UE ar trebui să asigure teste anti COVID universale, accesibile și gratuite” pentru a evita discriminarea

Parlamentul European Sursa foto: Mediafax Foto
  • Este necesară testarea universală, accesibilă în timp util și gratuită în statele Uniunii Europene (UE)
  • Certificatele UE COVID-19 nu sunt documente de călătorie
  • Statele membre nu ar trebui să impună titularilor certificate de carantină sau teste

Joi, eurodeputații au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” — în locul „adeverinței electronice verzi”, conform propunerii Comisiei Europene — ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult.

Atât Parlamentul, cât și Consiliul sunt gata să înceapă negocierile

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară.

Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție pentru a circula liber, afirmă eurodeputații.

Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

Teste gratuite pentru COVID-19 și fără restricții de călătorie suplimentare

Titularilor unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să le fie impusă carantinarea sau autoizolarea ori testarea, potrivit Parlamentului. Eurodeputații au subliniat că, pentru a evita discriminarea persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile în timp util și gratuite”.

Parlamentul vrea să se asigure că certificatul UE funcționează în paralel cu orice inițiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, același cadru juridic comun.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre UE ale persoanelor care au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), susțin eurodeputații.

Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în caz de urgență.