Cunoscută sub numele de „Porțile Iadului”, o groapă masivă incendiată în deșertul Karakum din Turkmenistan arde neîncetat de zeci de ani, dar originea sa a rămas un mister.

Deșertul Karakum este o întindere masivă de dune de nisip arse de soare care acoperă aproximativ 70% din Turkmenistan. Ai putea rătăci prin aceste tărâmuri de 350.000 de kilometri pătrați câteva zile, iar dacă te îndrepți spre câmpia nord-centrală a deșertului, s-ar putea să dai peste un peisaj cu adevărat suprarealist, scrie BBC.

Este vorba despre craterul Darvaza, o groapă masivă în care arde gaz metan neîncetat de zeci de ani și care este cunoscută sub numele de „Porțile Iadului“.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Porțile Iadului“, un mister ținut secret de URSS?

Povestea spune că în 1971 geologii sovietici forau petrolul în deșert pentru a exploata zăcămintele de gaz, când au perforat, din greșeală, cavitatea subterană care sub greutatea sondei a cedat formând o groapă imensă. Pentru a preveni scurgerea metanului în atmosferă, se zvonește că geologii i-au dat foc, în speranța că va arde în jur de câteva săptămâni.

Însă după ce exploratorul canadian George Kourounis a pornit în prima expediție, în 2013, pentru a elucida misterul craterului, a descoperit că nimeni nu știe de fapt cum s-a ajuns ca groapa să se transforme într-un infern.

Potrivit geologilor din Turkmenistan, craterul de 69 metri lățime și de 30 metri adâncime s-a format în anii 1960 și a fost incendiat tocmai în ​​anii 1980. Cu toate acestea, deoarece gazul și petrolul au fost foarte prețuite în Turkmenistan în timpul guvernării sovietice, se pare că orice posibilă pistă în privința modului în care s-a creat craterul este acum informație clasificată și secretă.

Cert este că acest crater imens în flăcări a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice dintr-o țară care are doar aproximativ 6.000 de vizitatori pe an.