Primăria sectorului 6 din Budapesta a votat interzicerea Airbnb. Ce spun cei care se opun interdicției


Costurile ridicate la chirii sunt o problemă tot mai acută în Budapesta. Unii acuză proprietarii că preferă să-și închirieze apartamentele turiștilor în regim Airbnb, de aceea rămân prea puține pentru chirii pe termen lung, iar acest lucru crește prețurile. Acum primăria unui cartier din oraș a interzis Airbnb-ul.

Sectoarele din Budapesta sunt relativ mici. În capitala Ungariei există 23 de sectoare. În Sectorul 6, aflat în centrul Budapestei, o zonă destul de aglomerată, chiriile reprezintă o problemă majoră. Primăria a decis să supună votului public problema legată de Airbnb, respectiv dacă locuitorii doresc interzicerea închirierii apartamentelor personale prin această platformă.

Cum s-a derulat votul

Participarea la vot a fost relativ scăzută, doar puțin peste 20%, adică o cincime dintre locuitorii Sectorului 6 din Budapesta s-au prezentat la urne, dar majoritatea, 54%, au votat în favoarea interdicției. Astfel, din 2026, adică peste doi ani, închirierea acestor apartamente în regim Airbnb va fi interzisă. Această măsură se aplică doar în acest sector din Budapesta.

Ce spun cei care se opun interdicției

Ei susțin că turismul este o sursă importantă de venit atât pentru oraș, cât și pentru acest sector. Datorită numărului mare de turiști care vin aici, fiind o zonă centrală, restaurantele și cafenelele beneficiază semnificativ de acest aflux, mai ales în sezonul estival. Dacă turiștii nu vor mai avea unde să se cazeze, bineînțeles că pot opta pentru hoteluri sau pensiuni, însă Airbn-ul este destul de popular.

Cu toate acestea, primăria a declarat că preferă să renunțe la o parte din profit pentru a asigura liniștea locuitorilor. Turiștii care frecventau restaurantele și barurile până târziu în noapte generau zgomot, iar pentru primărie este mai important ca rezidenții să aibă parte de liniște și acces la chirii la prețuri rezonabile în această zonă.

Exit mobile version