• Unul dintre bulevardele cele mai renumite din Paris, Champs-Élysées, va cunoaște o schimbare majoră.
  • El va fi transformat într-un spațiu pietonal, mai verde.
  • Primarul Anne Hidalgo a demarat deja un proiect major de renovare.

Artera, una dintre cele mai renumite străzi comerciale din lume, găzduiește în prezent opt ​​benzi de circulație, care fac legătura între Arcul de Triumf și Place de la Concorde, potrivit CNN.

Conform noilor planuri elaborate de arhitectul Philippe Chiambaretta și agenția sa, PCA-STREAM, traficul vehiculelor va fi redus la jumătate, în timp ce pietonii se vor putea bucura de trotuare mai largi și mai multă verdeață în ceea ce agenția numește „camere de zi plantate”.

Transformarea vizează atragerea mai multor vizitatori într-o zonă care, pre-pandemie, începuse să-și piardă luciul luxos, în special după demonstrații uneori violente ale așa-numiților manifestanți anti-guvernamentali „gilet jaune”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Comitetul Champs-Élysées, o asociație locală care lucrează pentru promovarea și dezvoltarea zonei, a sărbătorit știrea printr-un comunicat publicat duminică, după anunțul făcut de Hidalgo într-un interviu acordat ziarului francez Le Journal du Dimanche.

„Bulevardul mitic și-a pierdut splendoarea în ultimii 30 de ani”, a spus comitetul, care a început să lucreze la propuneri de revizuire a zonei în urmă cu trei ani.

„A fost abandonat progresiv de parizieni și a suferit o serie de crize: manifestațiile gilet jaune, greve, sănătate și criză economică”, a declarat comitetul.

Reinventarea Parisului

Peste două treimi din traficul pietonal provine de la turiști, potrivit PCA-STREAM, parizienii reprezentând doar 5% din traficul total.

În declarație, comisia a spus că sărbătorește decizia, care arată că primăria „pare să dorească ca renovarea totală a Champs-Élysées să fie unul dintre proiectele urbane remarcabile din acest deceniu”.

Hidalgo a declarat că prima etapă a proiectului va implica renovarea Place de la Concorde, care va avea loc înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice de vară din 2024, iar restul bulevardului să fie finalizat după jocuri.

Un purtător de cuvânt al primăriei din Paris a declarat pentru CNN că detalii suplimentare despre plan vor fi anunțate săptămâna viitoare.

Autoritățile de la Paris lucrează, de asemenea, la un plan mai larg de revitalizare înaintea Jocurilor Olimpice din 2024.

Spațiile abandonate, dezafectate și depășite vor primi o a doua viață ca noi destinații de luat masa, hoteluri tematice, muzee și puncte de agrement.

Unele dintre proiecte au fost selectate în cadrul campaniei de reînnoire urbană a orașului „Reinventarea Parisului”, lansată pentru prima dată în 2014. Acestea includ o curățare majoră a râului Sena și ecologizarea Turnului Eiffel.