• Caii de la Letea sunt, de fapt, sălbatici – o specie neindigenă care a scăpat de sub control de când comunismul a încetat în România în 1989 și CAP-urile au fost închise.
  • Plantele cățărătoare, cum ar fi lianele dobrogene și un arbust poreclit „barba bătrânului” pentru terminațiile sale subțiri cu flori albe.
  • „Nimeni nu știe cum a apărut această pădure”, spune ghidul local și expertul în fauna sălbatică Daniel Petrescu.

Delta Dunării este plină de minunății naturale, dar Pădurea Letea, o porțiune a zonei umede în care pădurile verzi cresc pe dune nisipoase și unde aleagră caii sălbatici, este deosebit de captivantă, scrie National Geographic. „Nimeni nu știe cum a apărut această pădure”, spune ghidul local și expertul în fauna sălbatică Daniel Petrescu, cu binoclul în mână.

După ce s-a alăturat unei croaziere de patru zile, într-un grup mic, care explorează una dintre cele mai mari zone umede naturale din Europa, jurnalistul a fost în secțiunea românească a Deltei Dunării. O rezervație a biosferei înscrisă în patrimoniul UNESCO, zona de 1.200 de mile pătrate este un refugiu pentru mai mult de 300 de specii de păsări rezidente și migratoare, inclusiv pelicani, chirighițe și vulturi codalbi, ceea ce o face un magnet pentru ornitologi.

Daniel s-a născut în satul Letea, singura așezare din zonă, accesibilă doar cu barca, dar s-a mutat în orașul port al Deltei, Tulcea, când era copil. Inițial s-a pregătit ca mecanic de bărci, dar și-a petrecut ultimii 30 de ani oferind tururi ale zonei umede. „Ceea ce o face specială este diversitatea sa – diversitatea peisajului, diversitatea vieții sălbatice”, spune el.

Recomandări

SIGNALGATE CONTINUĂ
LOCUL ODIHNEI VEȘNICE
BARDELLA CANDIDEAZĂ
UCRAINA LUPTĂ ÎN KURSK
TRAGEDIE LA FESTIVAL
RESTRICȚII ÎN CAPITALĂ

Caii de la Letea, care arată spectaculos galopând liberi pe câmp, sunt, de fapt, sălbatici – o specie neindigenă care a scăpat de sub control de când comunismul a încetat în România în 1989 și CAP-urile au fost închise. „Nu mă bucur prea mult când îi văd”, spune Daniel. „Sunt animale maiestuoase, dar nu e bine că sunt așa de multe în acest loc unic.”

A intra în pădure este ca și cum ai călători într-o altă lume. Plantele cățărătoare, cum ar fi lianele dobrogene și un arbust poreclit „barba bătrânului” pentru terminațiile sale subțiri cu flori albe, cresc în jurul stejarilor bătrâni, al plopilor albi și al frasinilor. Daniel se oprește să ne povestească despre specii rare cum ar fi orhideea cu șirurile ei de flori roșu închis.

Citește și