- Protestele împotriva turismului de masă au apărut în cele mai faimoase destinații de vacanță din lume: Barcelona și Insulele Canare.
- Localnicii din Barcelona îi stropesc pe turiști, ca să nu plece și să nu aglomereze orașul.
- Veneția sau Bhutan au impus niște taxe mai pipărate pentru a limita numărul de turiști și de a genera venituri pentru conservarea patrimoniului.
Supraturismul provoacă proteste în unele dintre cele mai faimoase destinații de vacanță din lume. Fenomenul apare atunci când numărul de turiști depășește capacitatea unei destinații, ceea ce poate duce la probleme sociale, economice și de mediu. Localnicii din Barcelona îi stropesc pe turiști, ca să nu plece și să nu aglomereze orașul.
Protestele împotriva turismului de masă au apărut în cele mai faimoase destinații de vacanță din lume: Barcelona și Insulele Canare. Vorbim de efectele negative ale turismului excesiv, cunoscut și sub numele de „supraturism”.
Apare atunci când, numărul mare de turiști depășește capacitatea unei destinații de a gestiona vizitatorii fără a compromite calitatea vieții localnicilor și mediul înconjurător. Cauze? Turiștii perturbă liniștea publică, lasă în urmă multă mizerie și provoacă disconfort locuitorilor. Sunt în pericol de deteriorare și monumentele istorice, ca exemplu: Colosseumul din Roma sau Piramidele din Egipt. Apoi turismul în exces contribuie la poluare și deteriorarea ecosistemelor locale.
Ce soluții au găsit țările pentru a echilibra economia?
În mod evident e nevoie de soluții pentru a echilibra economia, comunitățile și mediul. Unele orașe deja au găsit câteva din ele. De exemplu, Veneția sau Bhutan au impus niște taxe mai pipărate pentru a limita numărul de turiști și de a genera venituri pentru conservarea patrimoniului. Sau Amsterdam, care a interzis englezilor să facă petreceri în grupuri mari, precum majorate sau petrecerea burlacilor. Mereu găseau din urma lor lucruri stricate, multă mizerie și foarte multă gălăgie.
Compania Responsible Travel spune că avem nevoie de un curs de educație privind comportamentul responsabil. Gestionarea eficientă necesită colaborarea între autorități, comunități locale și turiști pentru a proteja patrimoniul cultural și natural și pentru a asigura sustenabilitatea turismului pe termen lung.