• Statele Unite nu se află pe o „listă sigură” de destinaţii pentru călătoriile neesenţiale care a fost votată azi de Uniunea Europeană
  • Blocul de 27 de membri a oferit aprobare călătoriilor de agrement sau de afaceri de miercuri în 14 ţări.
  • Lista țărilor sigure: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Moroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Tailanda, Tunisia și Uruguay.

UPDATE

Cele 27 de state membre au votat „lista sigură” a țărilor din afara Uniunii Europene ai căror cetățeni pot călători în scop de agrement sau de afaceri în interiorul Uniunii.

Statele Unite nu se află pe această listă.

De asemenea, nici Rusia, Brazilia și Turcia nu vor beneficia de călătorii fără restricții, pentru că sunt considerate cu risc ridicat din cauza pandemiei de Covid-19.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

China a primit aprobare parțială, iar călătoriile vor fi permise atunci când Beijing-ul va da „undă verde” pentru cetățenii europeni, principiul reciprocității fiind o condiție esențială pentru a fi pe lista întocmită de UE.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Între timp, Rusia şi Brazilia, împreună cu Statele Unite, sunt printre ţările care nu fac „lista sigură” iniţială, relatează Reuters.

Votul are ca scop sprijinirea industriei turistice a UE şi a destinaţiilor turistice, în special ţările din sudul Europei cele mai afectate de pandemia Covid-19. De asemenea, China ar fi aprobată provizoriu, deşi călătoriile s-ar deschide doar dacă autorităţile chineze ar permite şi vizitatorii UE. Reciprocitatea este o condiţie de a fi pe lista sigură.

Mai multe surse spun că ţările sunt: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

Lista trebuie să fie trecută de o „majoritate calificată” a ţărilor UE, adică 15 ţări din UE care reprezintă 65% din populaţie. Patru diplomaţi ai UE au declarat că se aşteaptă ca acesta să aibă sprijinul necesar. Lista va acţiona ca o recomandare pentru ţările membre UE.