• Unele dintre cele mai legendare trasee montane din Alpi au devenit impracticabile în această vară, deoarece valul de căldură și topirea ghețarilor le-au făcut prea periculoase.
  • În fiecare vară, excursioniștii și turiștii deopotrivă se adună de obicei pe traseele alpine în speranța de a ajunge pe unele dintre cele mai frumoase vârfuri din Europa.
  • Însă topirea ghețarilor și dezghețarea permafrostului, fenomene despre care oamenii de știință spun că se datorează schimbărilor climatice, au făcut ca traseele să fie prea periculoase.

Turiștii se înghesuie în Alpi, căutând cărări bine bătătorite până la unele dintre cele mai emblematice vârfuri din Europa, deoarece oamenii vor să simtă vremea răcoroasă în plină vară, scrie presa străină.

Aceasta a fost norma în verile trecute, dar stratul mic de zăpadă și ghețarii care se topesc într-un ritm alarmant pe fondul caniculei sufocante din Europa au făcut ca unele dintre cele mai clasice trasee alpine de drumeție să nu mai fie accesibile.

În condițiile în care temperaturile mai ridicate accelerează topirea ghețarilor și dezghețarea permafrostului – despre care oamenii de știință spun că sunt cauzate de schimbările climatice – traseele care, de obicei, sunt sigure în această perioadă a anului, se confruntă acum cu pericole precum căderile de pietre eliberate de gheață.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

,,În prezent, în Alpi, există avertismente pentru aproximativ o duzină de vârfuri, inclusiv pentru vârfuri emblematice precum Matterhorn și Mount Blanc„, a declarat Pierre Mathey, șeful asociației elvețiene a ghizilor montani, pentru AFP.

Acest lucru se întâmplă mult mai devreme în sezon decât în mod normal, a precizat el. ,,De obicei, vedem astfel de închideri în august, dar acum au început la sfârșitul lunii iunie și continuă în iulie”.

Ghizii au decis să nu folosească unele trasee de pe Mont Blanc

Ghizii care conduc de obicei mii de excursioniști spre cel mai înalt vârf al Europei au anunțat la începutul acestei săptămâni că vor suspenda ascensiunile pe cele mai clasice trasee de pe Mont Blanc, care se află la granița dintre Franța, Italia și Elveția.

Guide Alpine Italiane a precizat pe pagina sa de Facebook că în urma ,,condițiilor deosebit de delicate” provocate de creșterea temperaturii au făcut necesară ,,amânarea ascensiunilor„.

Ezio Marlier, președintele asociației ghizilor din Valle D’Aosta, a declarat că faptul că trebuie să se abțină de la traseele cele mai râvnite de turiști a fost o lovitură după încetinirea COVID-19. El a subliniat că regiunea alpină italiană a închis doar două și că există multe alte rute uluitoare și sigure de parcurs.

Cu toate acestea, el a spus că mulți oameni și-au anulat pur și simplu călătoria atunci când au auzit că traseul lor preferat a fost interzis. ,,Există o mulțime de alte lucruri de făcut, dar, de obicei, când oamenii vor Mont Blanc, vor Mont Blanc” .

Ghețarii devin periculoși

Escaladarea pe unii dintre miile de ghețari care împânzesc cel mai mare lanț muntos din Europa se dovedește, de asemenea, mai dificilă.

,,Ghețarii sunt într-o stare în care se află de obicei la sfârșitul verii sau chiar mai târziu” , a declarat Andreas Linsbauer, glaciolog la Universitatea din Zurich. ,,Este sigur că vom depăși recordul de topiri ” , a declarat el pentru AFP.