• Persoanele bogate vor să cumpere paşapoarte ale ţărilor care au puţine cazuri de Covid-19, pentru a evita restricţiile de călătorie
  • The Washington Post: „Cel mai nou trend în rândul americanilor bogaţi? Cumpărarea cetăţeniei altei ţări”
  • Expert: „Limitarea mobilităţii i-a făcut pe mai mulţi oameni conştienţi de beneficiile deţinerii unui paşaport suplimentar”

Cererile pentru servicii specializate de obţinere a paşapoartelor unor ţări puţin afectate de coronavirus au crescut substanţial, în contextul în care din ce în ce mai mulţi milionari vor să evite restricţiile de călătorie impuse din cauza pandemiei.

„Cel mai nou trend în rândul americanilor bogaţi? Cumpărarea cetăţeniei altei ţări”, titrează cotidianul The Washington Post. De generaţii întregi, paşaportul american le-a oferit deţinătorilor privilegiul de a se deplasa prin aproape toate ţările. Situaţia s-a schimbat din cauza pandemiei. Restricţiile de călătorie au generat un nou trend în rândul americanilor bogaţi: achiziţia celui de-al doilea paşaport.

„Limitarea mobilităţii i-a făcut pe mai mulţi oameni conştienţi de beneficiile deţinerii unui paşaport suplimentar”, explică Armand Arton, preşedintele firmei financiare Arton Capital, specializată în obţinerea cetăţeniei prin investiţii. Este vorba de „procedura obţinerii unei noi cetăţenii şi a unui paşaport prin investiţii făcute în ţara-gazdă”, explică Armand Arton, potrivit The Washington Post.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cererea pentru astfel de servicii a crescut cu 30-40% în contextul pandemiei, preţurile variind între 100.000 de dolari (85.000 de euro) pentru state din Caraibe şi peste două milioane de dolari (1,7 milioane euro) în ţări din Europa.

Conceptul este de vreo 35 de ani, explică Armand Arton, subliniind că există circa 25 de ţări, inclusiv Portugalia, Dominica şi Marea Britanie, care acordă forme de rezidenţă ori cetăţenie prin programe de investiţii.

Fenomenul a fost observat şi de cotidianul Le Monde. „Vanuatu, Cipru ori Saint Lucia: piaţa productivă a paşapoartelor anti-Covid. După paradisurile fiscale, ţările fără epidemie de Covid-19. De la începutul restricţiilor antiepidemice, miliardarii şi multimilionarii din întreaga lume au cumpărat permise de rezidenţă ori paşapoarte în schimbul unor sume foarte mari, pentru a scăpa de epidemie ori de infrastructurile medicale deficiente din propriile ţări”, notează Le Monde.

Konstantin Kaminsky, director asociat al firmei Astons, oferă, de la Londra, „soluţii” în materie de cetăţenie. Telefonul său sună în continuu de patru luni. „Bogaţii care locuiesc în ţări sărace au rămas blocaţi acasă din cauza epidemiei, deşi au obiceiul de a se visa în străinătate”, afirmă Konstantin Kaminsky.

Alţii nu au fost mulţumiţi de reacţia autorităţlor medicale din ţările proprii. „Clienţi americani ne-au explicat că nu mai vor să fie în SUA în timpul următoarei epidemii”, explică Paddy Blewer, purtătorul de cuvânt al firmei Henley & Partners, citat de Le Monde.

În perioada ianuarie-aprilie 2020, compania Henley & Partners a observat o creştere a cererilor pentru cetăţenie prin investiţii de 49%, conform The Washington Post.

Pe piaţa cetăţeniei, există paşapoarte pentru aproape toate profilurile de clienţi. Paşaportul din Vanuatu este una dintre cele mai bune soluţii calitate/preţ. Este livrat prin poştă în doar o lună, pentru 130.000 de euro. Paşaportul le permite oamenilor de afaceri americani să ajungă mai rapid în China, în contextul tensiunilor bilaterale.