Nu este pentru prima dată în 2.000 de ani când Colosseumul din Roma este deschis, însă pentru prima dată din istoria monumentului, publicului îi este permis să intre în subteran, acolo unde obișnuiau gladiatorii sau animalele să aștepte înainte de a intra la luptă.

Acum, turiștii vor putea să meargă prin pasaje, pe o platformă de lemn, și să admire coridoarele și arcadele care făceau legătura cu încăperile subterane, acolo unde gladiatorii și animalele așteptau înainte să urce la suprafață, în arenă. La acea vreme, subteranul era luminat de flacăra lumânărilor, însă în prezent razele de soare ajung până în adâncurile Colosseumului, scrie CNN.

Alfonsina Russo, directorul Parcului Arheologic Colosseum, susține că noua decizie și noile restaurări le vor permite oamenilor să înțeleagă mai bine modul în care a funcționat Colosseumul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Această restaurare este absolut importantă pentru cercetările arheologice, deoarece ne permite să reconstituim istoria sa”, a precizat Alfonsina Russo.

Proiectul de restaurare a fost început de CEO-ul casei de modă italiene Tod, Diego Della Valle, în 2011, contribuind cu 25 de milioane de euro pentru întreaga operațiune.

Planul a fost realizat în trei faze majore, începând cu o curățare completă a fațadei monumentului și apoi ocupându-se de zonele subterane.

O mică parte din subteran a fost deschisă publicului în 2016. Lucrările majore de restaurare în subteran au început în 2018, însă au fost întârziate din cauza pandemiei.

Sursă: (AP Photo/Andrew Medichini)

Colosseumul a fost construit de împăratul Vespasian, construcția începând din anul 72 î.Hr., și terminând opt ani mai târziu.

Sursă: (AP Photo/Andrew Medichini)

În primele 100 de zile de la inaugurare, fiul său, Titus, a inclus diverse activități, de la executarea animalelor la lupta dintre gladiatori.

Sursă: (AP Photo/Andrew Medichini)

Potrivit istoricului antic Eutropius, 5.000 de animale au fost ucise în timpul acelor evenimente. În perioada de glorie, amfiteatrul putea găzdui între 50.000 și 70.000 de spectatori.

După căderea Imperiului Roman, a fost folosit ca locuință și ca sursă de material pentru alte lucrări de construcții din oraș. În jur de cinci milioane de turiști au vizitat Colosseumul, în fiecare an, înainte de pandemie.