- Vulcanul din Islanda a erupt miercuri seara pentru a șaptea oară în ultimul an.
- Erupția a generat o fisură de aproximativ 3 kilometri lungime, conform biroului meteorologic islandez.
- Autoritățile au evacuat o stațiune geotermală de lux și două hoteluri situate la Laguna Albastră.
- Grindavík, orașul din apropiere, rămâne în mare parte pustiu din cauza amenințării continue a fluxurilor de lavă.
- Erupția a fost considerată semnificativ mai mică decât cea anterioară din august 2024.
Un vulcan din apropierea capitalei Islandei a erupt miercuri seara pentru a zecea oară în ultimii trei ani, aruncând fântâni de lavă și fum, a anunțat biroul meteorologic al țării. Conform Reuters, nu au existat perturbări ale traficului aerian sau ale infrastructurii.
Erupțiile vulcanice din Islanda
Islanda, cu aproape 400.000 de locuitori, este situată pe linia de falie dintre plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, ceea ce o transformă într-un focar seismic cu gheizere, izvoare de apă caldă și zeci de vulcani.
Transmisiunile live de pe rețelele de socializare din zonă au arătat lavă fierbinte incandescentă, în nuanțe de galben și portocaliu strălucitor, care se înălța pe cerul nopții.
Erupțiile de pe peninsula Reykjanes, cunoscute sub numele de erupții de fisură, nu au afectat în mod direct capitala și nu provoacă dispersii semnificative de cenușă în stratosferă, evitând perturbarea traficului aerian.
Primele semne ale unei erupții au fost înregistrate cu doar 45 de minute înainte ca o fisură masivă a solului, estimată acum la aproximativ 3 km lungime, să fie deschisă de magma care își croiește drum prin scoarța terestră, a declarat biroul meteorologic al Islandei.
Autoritățile au avertizat anterior cu privire la activitatea vulcanică ca urmare a acumulării de magmă sub peninsula Reykjanes, la aproximativ 30 km sud-vest de capitala Reykjavik, unde cea mai recentă erupție s-a încheiat abia la 6 septembrie. Cu toate acestea, nu a existat nicio creștere vizibilă a activității seismice în ultimele săptămâni, a declarat biroul meteorologic.
Erupția a 10-a
Erupția de miercuri a fost estimată a fi semnificativ mai mică decât cea precedentă, a adăugat acesta.
Aeroportul Keflavik din Reykjavik a precizat pe site-ul său că zborurile nu au fost afectate și că nicio infrastructură esențială nu a fost în pericol, însă Laguna Albastră, o stațiune balneară geotermală de lux, și-a închis porțile și și-a evacuat oaspeții, potrivit televiziunii publice RUV.
Orașul pescăresc Grindavik din apropiere, unde locuiau aproape 4 000 de persoane înainte de ordinul de evacuare din decembrie anul trecut, rămâne în mare parte pustiu din cauza amenințării periodice reprezentate de fluxurile de lavă.
Nu există niciun indiciu că lava s-ar îndrepta spre oraș, dar aproximativ 50 de case ocupate de persoane care s-au întors au fost evacuate, a declarat agenția de protecție civilă.
Aflate în stare latentă timp de 800 de ani, sistemele geologice din zonă s-au reactivat în 2021 și de atunci au erupt cu o frecvență în creștere, ultima erupție fiind a șasea de până acum, în 2024.