- Stațiunile de schi mai sălbatice sunt accesibile cu telescaunul sau cu snowmobilul.
- Locurile de schi din Balcani sunt apreciate pentru pârtiile mici și zonele de interes cultural.
- Georgia este căutată pentru schiatul extrem și în afara pârtiilor.
Europa continuă să ofere cele mai bune stațiuni de schi, în ciuda schimbării climatice.
Iar cele mai căutate sunt pârtiile din zonele montane mai puțin aglomerate.
Despre cele mai sălbatice stațiuni de schi din Europa are mai multe detalii, colegul meu, Felix Damian, editor Aleph News.
Salut, Felix.
- Care sunt cele mai apreciate stațiuni de schi, care nu se regăsesc printre cele mai faimoase?
În Balcani se află multe statiuni montane mai putin aglomerate, dar foarte frumoase si ideale pentru schiat. Pe langa schiat se oferă excursii de schi în regiune, in locuri cu traditii culturale.
Munții mai puțin cunoscuți din Muntenegru, Kosovo, Albania și Macedonia de Nord includ unele dintre cele mai înalte vârfuri de la sud de Alpi și reprezintă una dintre cele mai neatinse zone sălbatice de pe continent.
Prokletije sau „Munții blestemați”, un lanț din vestul peninsulei Balcanice, se spune că oferă unele dintre cele mai bune pârtii de schi din Europa. Dar, neavând acces la telescaune, granița muntoasă a Muntenegrului cu nordul Albaniei (cunoscută și sub numele de Alpii albanezi sau Alpii muntenegreni) primește puțini vizitatori.
Stațiunea de schi Kolasin 1450 are în sine câteva zone bune de schi în copaci și „slackcountry” („zone de off-piste ușor de accesat, chiar dincolo de gardurile și cordoanele din limitele unei stațiuni”). - Și care sunt pârtiile mai puțin cunoscute?
În Kosovo, stațiunile de schi din Brezovica, unde se află un snowcat free-ride, și Prevalla, din apropiere, permit accesul ușor la acest lanț.
Bjelašnica din Sarajevo a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1984, pe vremea când Bosnia și Herțegovina făcea parte din Iugoslavia.
Se schiază mai ales între 1200-2300m, oferind 800m până la 1000m de urcare și o porțiune similară de coborâre. La o jumătate de oră distanță de centrul de schi din Bijelasnica se află cabana Vrela, la o altitudine de 1210 m. De aici puteți accesa multe vârfuri între 1300m- 1800m (cum ar fi Veliko Brdo Peak, Drstva Jelenaca, Puzim, Mokre Stijene și Baturak.
Schiatul în Armenia, cu peisajul său de vulcani stinși, canioane nesfârșite și multe vârfuri de 3000-4000 de metri și cu fundalul Muntelui Ararat (unde Noe a aterizat Arca!), este un ținut de contrast și la fel de mult despre cultură și istorie cât și despre zăpadă.
Dacă doriți să vânați aurora boreală, să pescuiți sau să faceți o saună și să vă aruncați în oceanul înghețat, atunci insula Senja este pentru dumneavoastră.
A doua cea mai mare insulă din Norvegia, situată în adâncul Cercului Arctic, este plină de vârfuri izolate.
Grecia nu este atât de bine cunoscută pentru schiul său. În schimb, cea mai mare parte a turismului său se bazează pe plăcerile coastei și ale insulelor sale. Dar, cu aproape 80% din țară acoperită de vârfuri, este a doua cea mai muntoasă țară din Europa și, deși nu este la fel de mare ca Alpii, este perfect potrivită pentru schi.
Situat la 180 km de Atena, cea mai mare stațiune din țară, Muntele Parnassos oferă zonele de schi Kelaria și Fterolaka, la 1700 m, care au zăpadă bună și fiabilă, cu până la 36 de kilometri de pârtii, off-piste deservite de telescaun și mâncare și vin grecesc pe care să le aștepți cu nerăbdare.
Munții Tatra, care formează granița dintre Polonia și Slovacia, fac parte din lanțul Carpaților și oferă oportunități deosebite de schi, de la creste largi și deschise, pârtii dificile în copaci, râpe și covoare până la pante ușoare, cu aproape 30 de vârfuri de peste 2500 de metri înălțime.