- Croația este pregătită să-și reprimească turiștii.
- În cazul turiștilor români, aceștia trebuie să prezinte la graniţa un test PCR sau antigen, fie adeverinţa de vaccin care arată că au făcut a doua doză de cel puţin 14 zile, anunță MAE.
Dacă anul trecut, în sezonul estival, românii puteau merge în Croația, prin Ungaria, fără test PCR sau antigen, în acest an, trebuie să prezinte la graniţă unul dintre astfel de teste, fie adeverinţa de vaccin care arată că au făcut a doua doză de cel puţin 14 zile.
Advertisment
În momentul de față, în Croația nu este declarată stare de urgență, potrivit MAE.
Restricții de intrare pe teritoriul croat
Cetățenii străini care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea în Republica Croația:
Recomandări
- un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un test rapid antigen negativ (testele rapide antigen admise se regăsesc în Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană), efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării. Persoanele care nu prezintă la intrarea pe teritoriul croat rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea de a efectua un test molecular tip PCR sau test rapid antigen, după intrarea în Republica Croaţia, pe cheltuială proprie, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ, iar în cazul în care testarea nu este posibilă, acestea sunt supuse măsurii autoizolării pentru o perioadă de 10 zile;
- un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, dacă au trecut cel puțin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică (în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză)
- un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen prin care se confirmă că persoana a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat
- Copiii cu vârsta de până la şapte ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certificat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.
Costurile unui test
Lista unităților care efectuează teste moleculare tip RT-PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea în Republica Croația poate fi consultată pe pagina de internet: https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763. Costul pentru efectuarea unui test variază între 70 și 200 euro.
Lista unităților publice și private din Orașul Zagreb care efectuează atât teste moleculare tip RT-PCR, cât și teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 poate fi consultată la pagina de internet: www.infozagreb.hr/korona-virus.
Sunt exceptate în continuare de la aplicarea măsurilor menționate anterior următoarele categorii de persoane:
- angajaţii care prestează servicii esenţiale, inclusiv angajaţii în domeniul sanitar, lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri, elevii, studenţii şi stagiarii transfrontalieri, cu condiția ca durata șederii pe teritoriul Republicii Croația sau în afara teritoriului croat să nu depășească 12 ore;
- personalul navigant şi transportatorii;
- diplomaţii, personalul organizaţiilor internaţionale şi persoanele invitate de organizaţii internaţionale, personalul militar, ofiţerii de poliţie, personalul protecţiei civile şi personalul umanitar;
- persoanele care călătoresc pentru motive esenţiale legate de familie sau afaceri, inclusiv jurnaliştii;
- persoanele aflate în tranzit, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore;
- pacienţii transportaţi pentru motive de sănătate urgente sau esenţiale;
Persoanelor care sosesc în Republica Croația din state aflate pe „Lista statelor pentru care se aplică măsuri epidemiologice speciale în caz de intrare din ţările respective în Republica Croaţia” (în prezent Africa de Sud, Brazilia, Insula Zanzibar din Tanzania și India), publicată pe pagina de internet aInstitutului Croat de Sănătate Publică, li se aplică următoarele măsuri epidemiologice speciale:
- obligația de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării pe teritoriul croat;
- obligația de a intra în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile;
- perioada de autoizolare de 14 zile poate fi redusă dacă în a șaptea zi de izolare se efectuează un test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe cheltuială proprie, la o instituție autorizată, iar rezultatul acestuia este negativ.
- Informații suplimentare privind categoriile de persoane exceptate de la noile măsuri adoptate de autoritățile croate se regăsesc pe pagina de internet a Ministerului croat de Interne: https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210.
Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către/dinspre România
- Pe cale rutieră: Frontierele terestre cu Slovenia, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt deschise atât transporturilor de mărfuri, cât și traficului de pasageri.
- Punctele deschise de trecere a frontierei cu Ungaria sunt următoarele:
- Dubosevica – Udvar;
- Gorican – Leteneye;
- Terezino Polye – Barcs (doar pentru cetățenii ungari și croați).
- Pe cale ferată: Transportul public feroviar internațional a fost reluat începând cu 15 iunie 2020, cu respectarea măsurilor epidemiologice în vigoare.
- Pe cale aeriană: Cetățenii români care doresc să se deplaseze către / dinspre România sunt sfătuiți să verifice în prealabil situația zborurilor deoarece pot surveni modificări.
- Compania Croatia Airlines a reluat zborurile către Frankfurt, Amsterdam, Copenhaga, Zurich, Munchen, Sarajevo, Londra, Dublin, Roma, Bruxelles, Viena, Paris, Skopje.
- Pe cale maritimă: Punctele de trecere a frontierei maritime pentru transportul internațional de pasageri sunt deschise.
Tranzitarea Croației: excepții și prevederi
Tranzitul teritoriului Republicii Croația este permis în următoarele condiții:
- durata tranzitului să nu depășească 12 ore;
fără opriri intermediare care să nu fie strict necesare;
persoanele care tranzitează Republica Croația sunt obligate să circule doar pe autostradă;
prezentarea unui document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării și statul de destinație, respectiv să fie asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Republicii Croația, aflat pe ruta de tranzit către statul de destinație.
În situația în care tranzitul va depăși 12 ore, persoanelor în cauză, inclusiv transportatorilor, li se impune măsura de autoizolare. - Tranzitul coridorului Neum (Croația – Bosnia și Herțegovina – Croația) în scop turistic este permis fără oprire.
- Zonele sau statele cu risc epidemiologic ridicat sunt cele care nu se regăsesc pe lista verde a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, acestea putând fi consultate la următoarea adresă: https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement.
Amenzi pentru nerespectarea condițiilor de călătoarie în Croația
- Documentele emise de autoritățile croate (cartea de identitate, pașaportul, permisul de conducere) a căror valabilitate expiră în perioada pandemiei de COVID-19, își prelungesc valabilitatea până la încetarea pandemiei. Cererile de preschimbare a documentelor respective pot fi depuse într-un termen de cel mult 30 zile de la data încetării pandemiei.
- Persoanele care nu respectă ordinul individual de autoizolare vor fi amendate cu 8.000 HRK (1.070 EUR), iar cele care încalcă în mod repetat dispozițiile privind autoizolarea cu amenzi în cuantum de până la 120.000 HRK (16.000 EUR).
- Persoanele care nu respectă măsura utilizării măștii de protecție în spațiile în care purtarea acestora este obligatorie vor fi amendate cu 500 HRK (70 EUR).
- Organizatorii de evenimente private cu mai mult de 10 persoane pot fi sancționați cu amendă în cuantum de la 5.000 HRK (670 EUR) până la 10.000 HRK (1.340 EUR), iar organizatorii de evenimente publice cu mai mult de 25 de persoane cu amendă de la 10.000 HRK (1.340 EUR) până la 40.000 HRK (5.340 EUR), se mai arată pe site-ul MAE.
Partenerii noștri