• Vântul bate la rafală cu peste 120 km/oră în zona Transilvaniei
  • Există risc de răsturnare a camioanelor de mare tonaj, mai ales în zona viaductelor
  • Porturile la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului extrem

Dacă ai drum spre Ardeal, trebuie să amâni plecarea sau să îți faci alt traseu. Traficul rutier a fost închis la începutul zilei pe autostrada A1 între Sibiu și Boița din cauza vântului puternic.

Măsura a fost necesară din cauza vântului extrem de puternic care bate la rafală cu peste 120 de kilometri pe oră. Cursele aeriene sunt și ele redirecționate.

Care este situația rutieră în zona de munte?

Nu mai avem cod roșu în zona Sibiului, avem însă un cod portocaliu. Vântul bate destul de puternic și mai ales în zona aceasta, Boițea-Sibiu, fiind zona deschisă, intramontană, acesta poate să răstoarne camioanele, fapt ce s-a și întâmplat pe autostrada A1 între Sibiu și Boița. Acolo, remorca unui tir a fost răsturnată și astfel s-a și blocat, și din acest punct de vedere, traficul pe acest tronson de autostradă. 

Recomandări

ROMÂNIA MAI PUTERNICĂ
DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
CUM NE APĂRĂ ARMATA?
CUM STĂM CU ECONOMIA
CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
11 PERSOANE MOR ÎN UCRAINA

În definitiv, s-a reluat circulația pe autostrada A1 în zona Sibiului, însă și la acest moment sunt restricții în ceea ce privește viteza. Este în continuare vânt la rafală și spun drumarii care au verificat stația meteorologică de la Boițaa că pe anumite regiuni viteza vântului a depășit chiar și 140 de km pe oră. În aceste condiții spun că nu pot lăsa autovehiculele să circule cu o viteză mai mare de 60 de km pe autostradă, chiar dacă viteza legală este de, așa cum știm, 130 de km pe oră. Practic se circulă cu viteză înjumătățită, astfel încât să nu se întâmple accidente. 

Probleme nu sunt doar în această zonă, ci și pe autostradă în Cluj și pe DN1H în zona Nădășelu, unde de asemenea vântul bate cu foarte mare putere.

Sunt și alte probleme în țară din cauza vremii extreme?

Probleme sunt și în zona litoralului, toate porturile de la Marea Neagră în România au fost închise, pentru că viteza vântului este destul de periculoasă și nimeni nu-și permite să lase navele să circule pe un asemenea vânt. 

De asemenea, în zona Transfăgărășanului, dacă vrei să urci la Bâlea, trebuie să știi că nu se poate circula între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă din cauza vântului, telecabina rămâne jos, iar mai multe curse aeriene din zona Transilvaniei au fost redirecționate pe aeroporturi unde nu era vânt foarte puternic.

Citește și