• În Croația, a fost înființat un nou sat pentru nomazii digitali care doresc să lase în urmă biroul.
  • Zadar este un oraș-port din regiunea centrală a Croației. Este locul ideal pentru o vacanță de vară liniștită, cu piețe pline de viață, plaje strălucitoare și toate fructele de mare delicioase pe care le puteți mânca.
  • Este primul oraș curatorial al nomazilor digitali din Croația. Acesta se va deschide pentru public pe 10 octombrie.
  • Dar ce s-ar întâmpla dacă nu ar trebui să plecați după încheierea perioadei de concediu?

Munca la distanță s-a transformat dintr-o noțiune marginală într-o realitate pentru multe persoane ca urmare a epidemiei. Mulți lucrători nu doresc să renunțe la libertățile nou descoperite.

Dacă aveți nevoie de o vacanță de la locul de muncă obișnuit sau doriți să vă dedicați acestui stil de viață cu normă întreagă, stilul de viață de nomad digital este ideal, scrie EuroNews.

Studiile au demonstrat că munca flexibilă are avantaje semnificative pentru sănătatea mentală și fizică. În plus, dacă locuiți într-o zonă cu costuri de trai reduse, este posibil ca și buzunarul dvs. să beneficieze.

Croația a fost una dintre primele țări care a recunoscut stilul de viață al nomazilor digitali. Aceștia s-au bazat pe nomazii digitali pentru a-și menține economia în funcțiune în timpul epidemiei, fiind una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa.

Croația a acordat, de asemenea, nomazilor digitali din afara UE permise speciale care le permit să rămână timp de un an fără a plăti impozit pe venit.

Comunitatea specializată de nomazi digitali din Zadar

Noul Digital Nomad Valley Zadar este situat în Bokir, la doar o scurtă plimbare de centrul vechi al orașului Zadar. „Valea”, așa cum este numită.

Tarifele de ședere pleacă de la 130 de euro pe săptămână, pentru minimum două săptămâni la un loc. Ceea ce înseamnă 520 de euro pentru patru săptămâni, cu mult mai puțin decât chiria medie a unui apartament în cea mai mare parte a Europei.

Cine este geniul din spatele satului?

Mario Mrksa, director general al grabAhome, un site croat de rezervare de apartamente, a creat „Valea”.

„Am optat pentru numele «Valea», deoarece oamenii o asociază cu antreprenorialul, precum Silicon Valley”, a declarat Mrksa pentru Euronews Travel.

„Deoarece mulți nomazi digitali sunt antreprenori și lucrează pe cont propriu, dorim să creăm evenimente de networking și conferințe despre antreprenoriat și să implicăm și comunitatea locală. Există o mulțime de antreprenori serioși care trăiesc un stil de viață nomadă, iar noi vrem să-i atragem către cauza noastră”, spune directorul general.

„Unul dintre motivele pentru care am vrut să realizăm acest proiect este faptul că turismul croat depinde în mare măsură de sezonul de vară, în timp ce în restul sezonului multe insule și orașe sunt, așa cum spunem noi în Croația, «moarte», a continuat să afirme Mrksa.

„Considerăm Zadar ca fiind un proiect pilot, dar ne dorim cu adevărat să creăm mai multe astfel de comunități în întreaga țară pentru a ajuta orașele și localitățile mai mici să stimuleze banii în economia lor”, a mai adăugat Mrska.

De ce Zardar?

Zadar are o istorie îndelungată și ilustră, fiind cel mai vechi oraș din Croația locuit continuu. În timpul războiului iugoslav din 1991, Zadar, un oraș liburnian dobândit de Imperiul Roman, a devenit parte a Republicii Croația.

De la încheierea războaielor din fosta Iugoslavie, Zadar și-a recâștigat poziția de centru al județului și a fost martorul unor investiții semnificative în infrastructură, inclusiv construcția portului Gaenica și înființarea Universității din Zadar.

„Zadar este unul dintre cele mai progresiste orașe din Croația, cu mulți studenți și tineri, așa că este un amestec foarte bun de istorie și inovație”, completează Mrksa.

În prezent, are o viață de noapte înfloritoare și o scenă culinară delicioasă.

Favoritul națiunii, risotto negru, este unul dintre felurile de mâncare pe care trebuie să le mâncați în Zadar. Acest fel de mâncare cu fructe de mare, care este vopsit cu cerneală de calmar, are un pumn puternic care vă va lăsa o pată pe buze și va rămâne în minte.

Și ce merge mai bine cu risotto negru decât un Malvazija croat proaspăt și croat? Aceasta vă va pregăti minunat pentru o altă zi de lucru sub soarele din Zadar, cu arome de fructe și citrice.