• În Poiana Braşov DJ-ii au creat atmosfera normalităţii dinainte de pandemie 
  • Un MC făcea apel din 15 în 15 minute să fie purtată masca şi păstrată distanţarea
  • Cazările au fost ocupate 70 la sută în vacanţa de 1 decembrie
  • Restaurantele închise au pierderi de 80%, căci oamenii nu mănâncă pe terasă, în frig 

Lume multă la munte, dar profit puţin, în vacanţa de 1 decembrie. Restaurantele şi cabanele au pierderi de 80% faţă de 2019, cel mai bun sezon din ultimii 5 ani, spun reprezentanţii din turism. În acest început de decembrie turiştii au ocupat, în medie, 70 la sută din locurile de cazare. Alex a ajuns la Yager Chalet în Masivul Postăvaru, din Poiana Braşov, şi a găsit o petrecere aproape ca-n vremurile  bune.

Alex, turist: „Mi-a fost dor şi de muzică şi de iarnă şi aştept cu nerăbdare să înceapă schiul. O să trecem bine totul prin purtarea măştii si distantare. Mi se pare cel mai important să putem să fim liberi, să putem fi ca înainte.”

Turiştii au dansat doar pe terasă sau pe pârtie, căci accesul în restaurant este interzis. Cei care şi-au rezervat masă trebuiau să fie din acelaşi grup şi maxim 6 la număr. Pe lângă DJ, un MC anunţa din 15 în 15 minute că masca trebuie purtată obligatoriu şi îi ruga pe oameni să păstreze distanţarea socială. Excepţie fac cei care şi-au comandat mâncare. Unii se protejau, alţii sfidau cerinţele, aşa că managerul şi angajaţii patrulau printre oaspeţi şi le explicau că jandarmii vor închide totul dacă nu respectă regulile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dan Colț, manager Yager Chaler: „Vin fiert, ceai cald, mâncare tot ce trebuie ca să te încălzeşti având în vedere ca sunt -10 grade. Consumă o băutură caldă vor să şi mănânce, la -10  grade afară nu prea poţi să mănânci. Partea de alimentaţie a scăzut cu 80 la sută cel puţin.”  

Autorităţile din Poiana Braşov fac eforturi să mai salveze din pierderile acestui an. În premieră, au pus în funcţiune gondola deschisă până acum doar la începutul sezonului de schi. 25 de lei costă o urcare şi 35 o cartelă dus- întors. Administratorii părtiilor au pornit 29 de tunuri şi 120 de lancii care produc zăpadă artificială.

Poliţiştii locali au dat avertismente şi amenzi celor care nu se protejează corespunzător. Suntem scutiți de mască doar în timp ce facem drumeţii prin pădure şi suntem departe de alţi turişti.