Vrei să îți schimbi locuința? Un oraș din Italia se luptă să-și vândă casele goale pentru un euro

Vânzările de case de un euro ale Italiei au atras mult interes în ultimii ani, zeci de persoane optând pentru a-și lua proprietăți abandonate în unele dintre orașele depopulate ale țării, scrie CNN.

Patrica este un sat medieval îndepărtat cu 3.000 de locuitori, situat la sud de Roma, unde peste 40 de proprietăți părăsite la începutul anilor 1900 au fost lăsate să putrezească. Patrica este un loc idilic, dar viața aici nu era ușoară pentru localnici în trecut. Mulți au plecat în căutarea unui viitor mai luminos în altă parte, lăsându-și casele goale de zeci de ani.

În încercarea de a insufla o nouă viață satului pe moarte, primarul orașului, Lucio Fiordaliso, a încercat să imite succesul altor sate italiene care și-au scos casele goale la vânzare pentru un euro sau puțin peste un dolar. Până acum a avut puțin succes.

„Am cartografiat mai întâi toate casele abandonate și am făcut un apel oficial către proprietarii inițiali pentru a-i invita să predea proprietățile familiale dărăpănate, dar am reușit să vindem doar două case pentru un euro”, a spus Fiordaliso pentru CNN.

În timp ce autoritățile locale din orașele rămase subpopulate din cauza cutremurelor și a altor calamități naturale au jurisdicția de a pune casele abandonate la vânzare fără permisiunea proprietarilor, acesta nu este cazul pentru Patrica și alte orașe asemănătoare.

„Avem nevoie în primul rând de disponibilitatea proprietarilor sau a moștenitorilor lor, pentru a dispune de casele lor vechi”, spune Fiordaliso.

Clădirile abandonate din vechile orașe italiene sunt uneori împărțite între mai mulți moștenitori care dețin doar o secțiune – cum ar fi o baie, un balcon, o bucătărie – și nimic nu poate fi vândut fără acordul scris al tuturor moștenitorilor, conform legislației italiene.

Singurele două case abandonate pe care Patrica a reușit să le vândă în cadrul schemei sale de un euro erau deținute în totalitate de doi localnici, așa că nu era necesară nicio legătură cu verii de gradul al patrulea sau stră-strănepoții, iar aceștia puteau vinde proprietățile fără nicio legătură sau complicații.

În situațiile în care sunt în joc dispute familiale, rudele ar putea alege să nu-și vândă cota din cauza unor probleme juridice legate de litigiile de moștenire sau chiar ca o formă de răzbunare.

Iar proprietarii inițiali care locuiesc în altă parte de mulți ani pot fi fericiți să se facă cunoscuți autorităților locale și să fie eventual afectați cu taxe înapoi pentru proprietatea lor și taxe de eliminare a deșeurilor de până la 2.500 de euro.

Un alt motiv pentru care schema de un euro nu a început niciodată cu adevărat în Patrica ar putea fi din cauza stării caselor sale părăsite. Unele dintre case sunt pur și simplu prea neglijate pentru a fi vândute, chiar dacă proprietarii au fost dispuși să fie de acord cu asta.

Localul Patrica, Gianni Valleco, și cei doi frați ai săi au decis să pună pe piață casa părinților lor abandonată pentru a vedea ce se va întâmpla, dar au constatat curând că casa era departe de a fi de dorit.

„Ne-am gândit: De ce să nu încercăm? Chiar dacă ar fi doar pentru un euro, am scăpa de o grămadă de pietre inutile. Eram curioși să vedem dacă cineva ar putea fi oricum interesat să-l cumpere”, spune Valleco.

Din fericire, nu toate casele părăsite din Patrica care ar putea fi vândute cu un euro sunt într-o stare atât de groaznică, iar unele au strâns interes de la potențialii cumpărători. Primăria a finanțat recent renovarea fațadelor exterioare ale unor palate antice, determinând mai mulți localnici să-și remodeleze complet vechile case de familie și să le folosească după decenii de neglijare.

În ciuda acestor provocări, Fiordaliso nu a renunțat la vânzarea unora dintre casele de mult neglijate ale orașului, chiar dacă aceasta înseamnă a trebui să negocieze între rudele în război.

Citește și

Exit mobile version